28. ledna 2024 06:05

Jak zabíjí největší pavouk světa? Z jeho souboje s ještěrkou budete mít noční můry

V angličtině tomuto pavoukovi říkají Goliath Birdeater – obří ptákožrout. Ptáky ale tento unikátní druh sklípkana ve skutečnosti pojídá jen velice zřídka.

Známé okřídlené pořekadlo „čím větší, tím lepší“ má očividně také své výjimky. Pavouka velkého jako kotě by chtělo naživo potkat skutečně jen pár nadšenců. Pokud mezi ně patříte, vydejte se do jihoamerické Brazílie, Venezuely nebo Guayany, kde žijí sklípkani největší (Theraphosa blondi).

Jedovatý, mrštný a smrtící

Na mohutného, masitého, chlupatého pavouka je impozantní pohled. Obzvlášť, když je na lovu. Jeho kořist bývá občas jen o něco menší než on sám, a to je co říct – exemplář uvedený v Guinessově knize rekordů měl rozpětí nohou 28 centimetrů a vážil 170 gramů – víc než kelímek jogurtu.

Loví většinou v noci a jeho obětí je všechno, co zvládne udolat – od velkého hmyzu přes žáby, hlodavce, drobné obratlovce až po (jak můžete vidět ve videu níže) ještěrky. Svou kořist detekuje díky jemným chloupkům na těle, které zachycují vibrace na zemi i ve vzduchu.

Na to, jak je velký, je velice mrštný. A jakmile svou oběť lapí, vstříkne jí ihned paralyzující jed, který způsobí selhání orgánů a jejich následnou přeměnu na tekutinu, kterou sklípkan ze své kořisti vysaje.

Zákeřné ochlupení

Zajímavé je, že navzdory obrovské velikosti tohoto pavouka není jeho kousnutí moc bolestivé a ani škodlivé. Ti, co ho zažili, ho přirovnávají k píchnutí vosím žihadlem. Daleko zákeřnější jsou drobné chloupky, které pavouk v obraně pouští.

Mohlo by vás zajímat: Na Slovensku se rozmnožil obří chlupatý pavouk. Jeho kousnutí může způsobit problémy

Mají totiž mikroskopické zpětné háčky a dostávají se do kůže, do sliznic, můžeme je vdechnout… a všechno výše uvedené je pěkně bolestivé. Chloupky se skoro nedají vyndat a dokáží tkáně dráždit po několik dní.

Jihoafrické domorodce to ale ani tak neodrazuje a sklípkany největší rádi pojídají. Opečení v banánových listech údajně chutnají jako krevety.

Zdroj: Smithsonian Channel, Spider Worlds, National Geographic

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom