20. ledna 2024 10:03

Skákavka je drobný pavouk, zrakem se ale rovná obratlovcům. Jeho kořist nemá šanci

Zabijáci v divočině (1) - Skákavka vs. Křižák

Pavouci z čeledi skákavkovitých měří zpravidla jen 2-18 mm. Ale i tak se ale jedná o úctyhodné predátory s výbavou, která jej činí nebezpečné svému okolí.

Pouhým okem jej sotva zahlédneme, pavouk skákavka ale sám vidí až moc dobře. „Jejich vidění je na rovni vidění obratlovců. To jim umožňuje dělat věci, které zvířata jejich velikosti obvykle nemohou,“ uvedl pro National Geographic profesor Damian Elias z Kalifornské univerzity v Berkeley. Skákavka má totiž jedinečný smyslový aparát, jenž mu poskytuje dokonalý radar. Nejen, že slyší nejmenší zvuk na několik metrů, také mu sada osmi očí umožňuje mít dokonalý přehled o okolí.

Čtěte také: Obrovský pavouk děsí lidi na Třinecku. Hledají ho všichni místní hasiči, nepomohly ani kamery

Ostře sledovaná kořist

Čtyři největší oči najdeme na svislé čelní straně jeho hlavohrudi. Prostřední a největší pár očí umožňuje ostré stereoskopické vidění a slouží mu v zásadě jako dalekohledy. Právě díky nim uvidí kořist na větší dálku. Menší oči po stranách mu pak umožňují vidět i do stran. V pořadu Zabijáci v divočině na Prima ZOOM uvidíte, jak se do pavoukova hledáčku dostane jiný pavouk, křižák. Skákavka je kanibal, takže křižák je pro něho jen dalším soustem.

Skákavka se ke své kořisti připlíží na 15 mm, což je ideální vzdálenost. Doskočí ale na dvacetinásobek své vlastní délky. Následně napne zadní končetiny a vyskočí. Skákavka nepřede pavučinu, místo toho se upevní na vlákně jako komiksový Spider-Man, čistě pro případ, že mine a bude muset skok opakovat ze stejného místa. Jakmile kořist dopadne, vpraví do ní jed a celou ji vysaje. Unikátního pavouka najdeme i u nás, v Česku jej zastupuje až 72 druhů.

Zdroje: National Geographic/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom