3. září 2023 06:00

Největší krokodýl světa oslavil 120. narozeniny. Podívejte se na giganta, který prý stále roste

Ačkoli jsou míry slavného krokodýla velmi impozantní, lidem přijde kouzelný především jeho životní příběh. Je v něm totiž všechno – nebezpečí, dlouhá cesta i láska.

Není sice největším krokodýlem, kterého kdy zaměstnanci Guinessovy knihy rekordů změřili, ale mezi živými krokodýly je naprostou jedničkou. V roce 2011 jeho délka čítala úctyhodných 5,48 metrů, a to mu doslova kousek těla chybí. V potyčkách, do kterých se zapletl ještě na svobodě, mu ostatní krokodýli ukousli kus ocasu a čumáku.

Jak ale tvrdí jeho majitelé, od té doby mohl ještě vyrůst. Tak zvědavý, aby se k němu přiblížil s pravítkem, ale dosud nikdo nebyl. A to je Cassius prý skutečně něžný obr.

120 let života

Cassius se narodil v australském Severním teritoriu a v tamní řece Finniss spokojeně žil po mnoho let. Taky tam pořádně narostl a nakonec nejenže začal útočit na motorové rybářské loďky, ale prý i hladově pokukoval po dobytku. Aby ho místní rovnou nezabili, ujal se ho v roce 1987 muž, který je skutečným Krokodýlem Dundee, George J. Craig. Spoutaného a omámeného sedativy krokodýla naložili a převezli do 3 200 kilometrů vzdálené krokodýlí zoo Marineland. Teprve tam, v závislosti na jeho velikosti a rychlosti růstu, odhadli i jeho věk. V roce 2023 oslavil 120. narozeniny.

Mohlo by vás zajímat: 6 extrémně nebezpečných kousků Lovce krokodýlů: Steve Irwin se smál smrti do tváře

Že je velice něžnou duší, o něm netvrdí jen tak. Když v roce 1993 krokodýlí samice ve vedlejším výběhu nakladla vejce, ošetřovatelé je ihned odstranili, aby se mláďata nedostala do výběhu ostatních krokodýlů. Jak se ovšem ukázalo, na jedno zapomněli. Zjistili to až v momentě, kdy si všimli malého krokodýlka, který se vozil obrovi Cassiovi na čumáku.

Přátelství dvou exemplářů, Cassia a malé krokodýlky Ziny, trvalo 15 let. Byla to až Zina, kdo nakonec začala svého adoptivního tatínka šikanovat a musela být promptně odeslána do jiného výběhu, aby si Cassius mohl užívat zasloužený klid.

Stroje mu vadí

V zajetí se zkrátka ukázala celá Cassiova dobrácká povaha. A našlo se i vysvětlení, proč vůbec začal napadat motory rybářských lodí. „Vždycky, když tu zapneme nějaký mechanický přístroj, chová se podivně,“ tvrdí Sally Isbergová, která se stará o zdraví krokodýlů v zoo. „Myslím si, že prostě jen nesnese motory a stroje. Je to hodný, veselý kluk.“

Zdroj: Guiness World Records, Marineland Crocodile Park, Live Science

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom