6. února 2024 07:05

Skoro půlmetrová stonožka jako domácí mazlíček. Chovatel se ve videu mazlí s jedovatým monstrem

Kam se hrabou pavouci. To, jak si muž z Thajska láskyplně chová mnohonohé, jedovaté monstrum velké jako předloktí, je zároveň děsivé a fascinující…

Stonoha obrovská (Scolopendra gigantea) není ani v divočině žádný drobeček. Obvykle měří kolem třiceti centimetrů a můžete ji potkat hned v několika částech Jižní Ameriky.

Muž v Thajsku si samičku, kterou uvidíte na jeho videu, pořídil podle informací zpravodajského portálu South China Morning Post v roce 2014. Tou dobou nebyla nijak závratně velká. Když ale o několik let později natočil následující záběry, rozměry jeho mazlíčka už dalekosáhle předčily většinu exemplářů, které je možné potkat.

Agresivní, dravá, jedovatá

To, že stonoha měří 42 centimetrů, a je tím pádem velká jako předloktí, je ale vlastně ještě to nejméně znepokojivé. Tahle zvířata jsou totiž často velmi agresivní lovci a dokážou zabít kořist, která je patnáctkrát objemnější, včetně ptáků a savců. Dokonce se umí i zavěsit ke stropu jeskyní a chytit netopýra přímo v letu.

Mohlo by vás zajímat: Největší stonožka světa byla velká jako auto a vážila metrák. Co obří velikost způsobilo?

Pomáhají jim v tom samozřejmě jejich kusadla opatřená jedovými žlázami. Toxin, který produkují, sice dospělého člověka nezabije, to ale neznamená, že je to příjemný zážitek. Nejenže to pekelně bolí, rázem se ale objeví i nevolnost a horečka, které mohou trvat i několik dní.

Zdroj: South China Morning Post, iNaturalist, Animal Diversity Web

Mohli jste propásnout: Gigantická stonožka skolí mnohem větší kořist. Před jejím jedem není obrany

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom