26. července 2023 14:00

MAPA: Svět v plamenech aneb Ohnivá zkáza neničí jen Evropu. Podívejte se, kde všude jsou obří požáry

Rozsah požárů ve světě od března 2000 do května 2023, zdroj: NASA, Earth Observatory

Klimatická krize je zde a Řecko se ocitlo ve válce. Podle řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise můžeme očekávat mnohem horší katastrofy, než jsou aktuální požáry na Rhodosu a dalších řeckých ostrovech. V potížích ale není zdaleka jen Řecko.

Ostrov Rhodos je se svou rozlohou 1 401 km2 zhruba stejně velký jako okresy Benešov nebo Třebíč, na rozdíl od nich je ale cílem mnohem většího počtu turistů. V roce 2022 jich na ostrov dorazilo 2,5 milionu a ještě v sobotu 22. července se zde bez problémů střídali v hotelích rozesetých podél 220 km dlouhého pobřeží. Na ostrově už několik dnů hořelo, šlo však o izolované požáry daleko od pobřeží.

Přečtěte si také: Extrémní vedra lámou rekordy a bude hůř. Nezpůsobuje je pouze obávaný El Niño

Dlouhotrvající extrémní teploty dosahující více než 45 stupňů kombinované se silným větrem nicméně vytvořily ideální předpoklady pro vznik dalších ohnisek požárů. V průběhu neděle, která byla ve Středomoří nejteplejším dnem léta, jich na Rhodosu a dalších místech Řecka propuklo 64, o den později už jich bylo 82. Na Rhodosu se plameny šířily ostrovem od severozápadu k jihovýchodu a postupně si vynutily evakuaci téměř 20 000 lidí.

Požárům na ostrově padlo za oběť přes 600 km2, což se blíží rozloze Národního parku Šumava (680 km2). Rozsah požárů na Rhodosu ukazuje následující mapka:

Desetitisíce turistů zůstaly na Rhodosu uvězněny, další stále přilétali pravidelnými linkami i charterovými lety. Zatímco Čechů se na ostrově rekreovaly asi 4 000, Britové museli téměř ze dne na den řešit, jak z ohněm zasažené destinace dostat na 10 000 svých občanů.

Kromě Rhodosu řečtí hasiči bojují s ohněm na ostrovech Korfu a Evia (Euboia), v Attice a také na Peloponésu. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis situaci před poslanci parlamentu přirovnal k válce s tím, že klimatická krize definitivně dorazila a může kdykoliv udeřit ještě ničivějším způsobem.

Při hašení požáru na Euboii došlo v úterý 25. července k tragédii, kdy řecké letadlo s dvoučlennou posádkou zavadilo křídlem o strom a vzápětí se zřítilo.

Mohlo by se vám hodit:  Rhodos v plamenech: Stovky hasičů i evakuace Čechů letadlem. Kam volat v případě nouze?

Kromě Řecka vysoké teploty a požáry devastují i jih Itálie a italské ostrovy, ale také například pobřežní pás Alžírska, kde jim padlo za oběť nejméně 25 lidí. Hoří také na stovkách míst v Chorvatsku, například v okolí Splitu. Na jihu Dalmácie se plameny přiblížily na 12 kilometrů k Dubrovníku.

Intenzitu požárů zobrazuje i mapa známého webu Windy, když si odzoomujete na zobrazení celého světa. Pro zobrazení příslušné vrstvy rozbalte vpravo dole nabídku menu („More layers…“) a v ní vyberte položku „Fire intensity“.

Rok 2023 bude rekordně teplým

Lesní požáry jsou na severní polokouli smutným fenoménem letošního léta. V Kanadě za první půlrok 2023 zaznamenali tisíce lesních požárů, které se většinou nedařilo dostat pod kontrolu. V době, kdy požáry dusily Řecko, registrovali kanadští hasiči nejméně 900 aktivních požárů, jimž celkově padlo za oběť na 110 000 km2 porostů.

Rok 2023 bude podle meteorologů rekordně teplým. Vlny horka způsobuje kombinace trvajících emisí CO2, mimořádného oteplování oceánů a návratu klimatického fenoménu El Niño. Mimořádné vlny horka jsou nicméně v souladu s tím, co předpovídají klimatické modely. „Vysoké globální teploty by nás neměly vůbec překvapit,“ řekl BBC klimatolog Richard Betts z britské národní meteorologické služby Met Office. „Je to jen důrazná připomínka toho, co už dávno víme. Dokud nepřestaneme vytvářet další skleníkové plyny, budeme svědky dalších a dalších extrémů,“ varuje Betts.

Zdroj: BBC, The Guardian, The Independent

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom