16. července 2024 16:50

Lví bratři přeplavali řeku plnou zabijáckých krokodýlů, neuvěřitelný výkon zachytil dron

Odborníci lvy rozhodně nepovažují za vytrvalostní plavce. Zaznamenat se jim zatím povedlo jen hrstku případů, kdy se tato kočkovitá šelma pokusila o plavecký výkon delší než 100 metrů. A nikdy v historii ještě neviděli lva překonat vodní plochu větší než jeden kilometr, natož v extrémně nebezpečných podmínkách. Až dosud.

Záběry z dronu ukazují dva lví bratry, Jacoba a Tibua, překonat 1,1 kilometru široký a 32 km dlouhý kanál Kazinga v Ugandě. Lvi se navíc museli dvakrát vrátit a několikrát změnit směr, takže toho ve skutečnosti uplavali mnohem více, podle odborníků určitě kolem 1,5 kilometru. To je téměř neuvěřitelný výkon, zvláště proto, že jednomu ze lvů chybí část nohy. Cestu jim také očividně komplikovali mimořádně nebezpeční predátoři, kterými se místní vody jen hemží. Na jejich obdivuhodný výkon se můžete podívat tady:

Přečtěte si také: Osudová rvačka buvola se lvem. Podívejte se, jak se smrtonosný obránce ničeho nezalekne

Lví celebrita s devíti životy

Především zde žijí krokodýli nilští, kteří patří mezi největší druhy krokodýlů vůbec. Svou vahou dospělého lva překonají i čtyřikrát a neváhali by ho ulovit. Ve vodě nad ním navíc mají velkou převahu. Druhým extrémně nebezpečným zvířetem, které se v kanálu Kazinga v hojném počtu vyskytuje, je hroch. Hroši jsou nejen velcí a těžcí, ale také teritoriální, agresivní a nesmírně rychlí. Navzdory faktu, že neumějí plavat, by neměli žádný problém lva ve vodě dohonit a zabít.

Lví bratři ale vyvázli bez zranění a v pořádku se dostali na druhý břeh. Minimálně v případě jednoho z nich to ale pro mnoho zdejších snad ani není překvapením. Desetiletý Jacob je totiž místní celebritou a jestli má některá z kočkovitých šelem devět životů, je to právě on. „Dal bych za to krk, že je to ten nejodolnější lev v Africe,“ uvedl autor videa, biolog Alexander Braczkowski z Griffithovy univerzity. „Napadl ho buvol, jeho rodinu otrávili kvůli obchodu s částmi lvích těl, chytil se do pytlácké smyčky, a při dalším pokusu o pytláctví přišel o nohu, když se chytil do železné pasti. Skutečnost, že on i jeho bratr Tibu zvládli v této oblasti přežít tak dlouho, je sama o sobě téměř neuvěřitelná.“

Mohlo by vás také zajímat: EXKLUZIVNĚ: Stěhování Vémolovy tygřice. Jako by odvedli člena rodiny, popsala Lela

Důvod, proč se lví bratři toužili dostat na druhý břeh kanálu a neváhali riskovat životy, je prozaický: podle odborníků se vydali hledat samice ke spáření. A protože jediný most v oblasti je hodně frekventovaný a je na něm prakticky neustále provoz, nezbylo jim, než řeku překonat jinak.

Zdroj: EurekAlertEcology and EvolutionLion Recovery Fund

Video, které jste mohli minout: Lvice loví chytře a nemilosrdně. Podívejte se, jak skolí žirafu nebo slona

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom