15. února 2024 16:55

Osudová rvačka buvola se lvem. Podívejte se, jak se smrtonosný obránce ničeho nezalekne

Zabijáci v divočině S1 (4) – Agresivní buvol africký

V přírodě najdeme jen málo odolnějších a zaťatějších zvířat, než je buvol africký. Tvor s nízkými končetinami (zato mohutným trupem a dlouhým ocasem) na první pohled působí jako poklidný kus dobytka, když je ale napaden, změní se na rychlý a efektivní stroj na smrt.

Buvol africký obývá především střední a západní Afriku, zejména savany a deštné pralesy. Najdeme jej tam, kde jsou otevřené savany s travním či bambusovým porostem či v bažinatých oblastech. Někdy je součástí až tisícového stáda, většinou se však pohybuje spíše po menších rodinných skupinách tvořených 20-30 jedinci. Mezi kravami panuje hierarchie, i tak ale společnosti dominují dospělí samci. Aspoň dokud nezestárnou, pak žijí odděleně.

Rohatá zuřivost

Buvol totiž dbá na bezpečí, pase se v noci a přes den odpočívá ve stínu. Jeho domovský okrsek čítá 60 až 1000 čtverečních km, a když se potřebuje proběhnout, vyvine rychlost až 55 km/h. Jakmile se dostane do křížku s predátorem, dokáže se bránit až s úctyhodnou urputností. Jeho jediný přirozený nepřítel je lev, a jak uvidíte v pořadu Zabijáci v divočině na Prima ZOOM, často je to spíš právě lev, kdo potřebuje pomoc proti buvolovi. Jakmile se totiž buvol opře do svých ostrých rohů, může na ně nepřítele nabrat, vyhodit jej do vzduchu a následně rozdupat kopyty.

Čtěte také: Lev na Slovensku roztrhal majitele malé zoo na kusy. Napadl ho při krmení

„Několikrát jsem viděla na vlastní oči, jak je jedno zvíře přemoženo čtyřmi lvy, a říkáte si, tak tohle bude konec, tvoje dny jsou sečteny. Ale on najednou najde další sílu a z té situace se probojuje, aby mohl dál žít,“ popisuje buvolovu obranyschopnost dokumentaristka Gillian Burke, která se s nemalým zvířetem pravidelně setkává při své práci. Když je buvol poraněný, je ještě nebezpečnější. Odebere se do křoví či rákosí, kde čeká na pronásledovatele, někdy jej ale obejde a napadne zezadu. Buvol má ale určitou slabinu, a to je náchylnost k nemocem, jež přenáší domácí skot domorodců, zejména Masajů. Nezřídka se u něj objeví slintavka a kulhavka, život mu komplikují také paraziti.

Zdroje: National Geographic/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom