6. února 2023 15:00

Pražská zoo slaví narození vzácného luskouna. Znamená pro ni zásadní prvenství

Pražskou zoo potkala šťastná událost. Její osazenstvo se rozšířilo o mládě luskouna krátkoocasého, což zoologické zahradě zařídilo zásadní prvenství.

Luskoun krátkoocasý z čeledi luskounovitých je jeden z nejohroženějších savců na světě. Volně žije především v Africe a Asii a živí se mravenci a termity. Váží kolem 5 kg a k obraně mu slouží především šupiny se třemi hroty uspořádané v 16 řadách na hřbetě.

Luskoun je ohrožený druh

Při ohrožení se luskouni brání pouze pasivně, svinutím se do koule. Lepší obranu by přitom potřebovali, protože čelí hrozbě vyhubení díky černým obchodům s masem, jež je užíváno v tradiční čínské medicíně. Existenci luskounů ohrožuje i fakt, že mají jen jedno mládě ročně. Jedno takové se právě narodilo v Zoologické zahradě hlavního města Prahy, která se mimo jiné zasazuje i o ochranu luskounů v Africe a Asii.

Zoo Praha získala loni v dubnu od tchajwanského protějšku samičku Run Hou Tang a Samce Guo Bao. Chov páru luskounů se brzy vyplatil a Run Hou Tang začala od čtvrtého měsíce březosti podstupovat vyšetření ultrazvukem. K tomu jí ošetřovatelé vyrobili speciální hrazdičku, o kterou se opírala předníma nohama. Mládě se narodilo 2. února 2023 jako první mládě luskouna krátkoocasého, které se narodilo nejen v České republice, ale v celé Evropě, což tuzemské zoo zajišťuje zásadní prvenství.

Ředitel zoo Miroslav Bobek varuje, že příští dny mohou být stále kritické, Run Hou Tang nicméně mládě odchovala, a tak má malý luskoun vysokou šanci na dobrý život. Chov luskounů je obecně náročný, je totiž potřeba jim připravovat speciální kaše, jejichž složkou jsou například larvy včelích trubců. O tom, kdy mládě konečně uvidíme v otevíracích hodinách zoologické zahrady, bude vedení zoo průběžně informovat.

Zdroj: Zoo Praha

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom