2. května 2024 12:35

Kudlanku oplodní i tělo bez hlavy. Podívejte se, jak dokonalý predátor loví

Zvířecí výzbroj S1 (3) - Kudlanka

Kudlanka se umí obratně maskovat a ještě obratněji lovit. Pro své přežití i zajištění potomků dokáže udělat hrůzné věci.

Maskování je pro predátory stejně důležitý lovecký nástroj jako zuby. Platí to i pro kudlanku nábožnou, která dokáže vypadat jako součást lesního porostu a nerušeně čekat, až se k ní nic netušící kořist přiblíží. Dokonalost tohoto manévru uvidíte v pořadu Zvířecí výzbroj na Prima ZOOM, kde je kořist do poslední chvíle zcela bezstarostná. Oproti tomu kudlanka je vysoce vnímavý živočich, navíc patří k těm několika málo hmyzím druhům, které jsou schopné zaregistrovat přítomnost člověka, a jakmile vhodnou potravu zpozoruje, připraví jí trudný osud.

Čtěte také: Boj o život v oblíbeném letovisku Čechů: Mladá žena vypila kávu plnou hmyzu, téměř se udusila

Konec dobrý, všechno dobré

Její zvláštní přední končetiny slouží jako svěráky. Kořist uchopí mezi ozubenou holeň a chodidlo a následně na ni vypustí sliny. Ty slouží jako lokální anestetikum, takže umrtví nervovou soustavu. Zároveň naleptají kořist tak, že ji kudlanka zkonzumuje v kašovité formě. Její oběť nic necítí, proto se ve svých posledních okamžicích stále pohybuje. Kudlanka je dokonalý predátor, sama ale tváří v tvář jinému dravci raději volí útěk pomocí křídel. Kudlanka létá málokdy, využívá křídla prakticky jen když už opravdu musí. Samečci jsou přitom mnohem rychlejšími letci, protože jsou menší než samičky. Z toho pro ně ale plyne určitá nevýhoda.

Je dobře známým faktem, že samička samečka zkonzumuje už při páření, přičemž začíná od hlavy. Rozmnožovací akt to ale nijak nenaruší, jak vysvětluje známý dokumentarista David Attenborough: „Dekapitované tělo samečka se vydrží pářit ještě několik hodin. Samiččina vajíčka budou stále oplodněna. Oddělený mini mozek v ocase se aktivuje a ještě více zesílí svůj výkon. Když jej samička sežere, získá navíc protein, aby mohla naklást více vajec. Samečkova prohra je tedy výhrou pro jeho potomky, takže nakonec to má šťastný konec.“

Potřeba proteinu a vyživení dalších vajec je zřejmě jediným důvodem, proč kudlanka samečka sežere. V laboratorních podmínkách, kde jsou kudlanky dobře živené, totiž k tomuto erotickému kanibalismu nedochází. Šťastný konec tedy nakonec čeká na celou rodinu.

Zdroje: National Geographic/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom