13. dubna 2023 12:25

Kudlanka zabíjí už během páření. Podívejte se, jak samci vyžere hlavu

Díky jejímu zbarvení ji snadno přehlédne predátor i zkušený entomolog, ona na druhou stranu jako jeden z mála druhů hmyzu dokáže vnímat člověka. Kudlanka nábožná je jeden z nejznámějších predátorů hmyzí říše a jedním z tvorů, jejíž stravovací návyky budí hrůzu.

Byť kudlance její charakteristické přední končetiny získaly přízvisko nábožná, nemůže mu být jejich užití vzdálenější. Končetiny totiž fungují jako střenka zavíracího nože, případně jako svěrák, jímž kořist chytí mezi ozubenou holeň a chodidlo. Jakmile má kořist ve spárech, vypustí na ni sliny, které působí jako lokální anestetikum a zcela umrtví nervovou soustavu. Zároveň kořist naleptají natolik, že ji kudlanka zkonzumuje jako kaši. Kořist však pojídání necítí, a tak se v jejích spárech stále hýbe.

Základní instinkt

Kudlanka (Mantis religiosa) však není známá jen lovem jiného hmyzu, daleko více ji proslavil její sexuální kanibalismus. Ten si můžete ve velkých detailech vychutnat v pořadu Skrytá království přírody na Prima Zoom. Během kopulace kudlanka začne požírat samečka od hlavy. Centrum řídící rozmnožování je přitom podřízené mozku, což má za následek, že jakmile kudlanka začne požírat hlavu, soulož ještě více zintenzivní.

Čtěte také: Seznamte se s šéfkuchařem jedlého hmyzu Petrem Oknechtem

Podle výzkumů je sexuální kanibalismus dán spíše nedostatkem potravy než přirozeným pudem. V laboratorních podmínkách, kde jsou kudlanky dobře živeny, k zabití samečka nedochází. V opačném případě je ale snadnou kořistí, protože samičky jsou o dost větší než samci. Také díky tomu dokážou samečci uletět větší vzdálenost než samičky, nicméně létají neradi. Obě pohlaví se k letu uchylují jen v krajním případě, například při útěku před predátorem, s nímž nechtějí bojovat.

Zdroj: National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom