21. května 2023 06:00

Klíšťata jsou nebezpečnější než kdy dřív. Útočí i na horách a roznášejí novou nemoc

Klíšťata zdaleka nepřenášejí jen encefalitidu a lymskou boreliózu. V posledních letech se navíc přidal i nový typ klíšťové návratné horečky. A přitom se tihle nepříjemní a nebezpeční paraziti vyskytují čím dál častěji i tam, kde je dřív lidé nevídali.

Pokud jste se v posledních dnech prošli v přírodě, a obzvlášť pokud jste s sebou měli i psa, pravděpodobně jste si všimli, že sezona klíšťat je v plném proudu. Jejich počty jsou totiž dost vysoké, což je fakt, na který si zřejmě budeme muset zvyknout. Kvůli člověkem způsobeným klimatickým změnám totiž bývají zimy v Česku mírnější. Hodně klíšťat tudíž zvládne toto pro ně jinak nevlídné období přečkat.

Jsou nebezpečnější

Hygienici navíc varují, že se tito paraziti v současnosti vyskytují i ve vyšších nadmořských výškách než dřív, klidně i v 1 000 metrech nad mořem. Jako důkaz můžeme použít situaci v Libereckém kraji anebo Krkonoších, Jizerských horách nebo na Jablonecku. I na těchto místech letos evidují značný nárůst klíšťaty způsobených onemocnění.

Odborníci navíc upozorňují, že od klíštěte nehrozí jen klíšťová encefalitida, proti které existuje očkování, či známá lymská (někdy také psáno lymeská) borelióza, jež je léčitelná antibiotiky. Parazit totiž přenáší až sedm závažných onemocnění. Včetně jednoho, které se vyskytuje poměrně nově – jde o typ klíšťové návratné horečky způsobený bakterií Borrelia miyamotoi. Její příznaky jsou u lidí nepříjemné a podobné chřipce. Mohou se navíc vracet i roky. Lékaři bohužel v mnoha případech nejsou toto onemocnění schopní odhalit.

Co dělat a jak klíště vytáhnout

Kromě očkování má člověk, který se v přírodě pohybuje, celkem omezené možnosti prevence. Dají se použít různé repelenty. Také je dobré se obléknout tak, aby klíště nemělo snadný přístup ke kůži, například si zastrčit nohavice kalhot do ponožek. Ve výsledku jde ale stejně o jedinou věc – odhalit klíště dřív, než se zakousne. Případně co nejdříve poté. K tomu, aby se nemoc přenesla na člověka, totiž v případě zmíněné encefalitidy stačí pouhé dvě hodiny.

Přečtěte si také: Klíště je užitečné! Možná s ním budeme léčit rakovinu

Vyhnout se zdravotním problémům můžeme kupříkladu tak, že budeme nosit světlé a hladké oblečení, na kterém jsou klíšťata dobře vidět. Anebo se budeme pravidelně a důkladně prohlížet. Neměli bychom si také sedat do trávy anebo se v ní vůbec pohybovat.

Také je dobré se naučit, jak klíště správně vytáhnout, neboť přenos nemoci může způsobit i neobratná manipulace se zakousnutým parazitem. Klíště byste neměli ničím potírat, aby nevyvrhlo obsah střev do rány. Ani byste ho neměli mačkat na tělíčku pinzetou, čímž byste si obsah jeho střev mohli do rány vstříknout sami. Klíště je dobré co nejblíž u kůže podebrat a opatrně vytáhnout. Vzniklou ranku poté ošetříme dezinfekcí.

Zdroj: Kliste.cz

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom