23. října 2023 06:00

Takhle vzácný kladivoun získá unikátní tvar hlavy. Vývoj odhalilo první video svého druhu

O žralocích kladivounech toho stále víme zoufale málo a odborníci jsou proto zcela unešení tím, co se jim povedlo zachytit.

Na první pohled kratičké video vlastně není nic moc. Poloprůhledný tvor na něm očividně roste a vyvíjí se. Když se ale zaměříte na jeho hlavu, zjistíte, proč jsou odborníci tolik nadšení.

Přečtěte si také: Horor vs. realita: Čelisti inspirovaly brutální útoky z roku 1916. Naprosto změnily vědecké vnímání žraloků

Jde totiž o zachycený vývoj tvora, o kterém současná věda ví jen skutečně málo: kladivouna tiburo. A obrázky jasně ukazují, jak rostoucí lebka vytlačuje zvětšující se oči až do úhlu, který vypadá téměř nepřirozeně. Přední část hlavy se zaobluje a nakonec vzniká tvar lebky unikátní pro tento druh.

Spíš lopata než kladívko

Kladivoun tiburo (latinsky sphyrna tiburo) je mořský žralok patřící mezi kladivounovité. Ten žije podél amerického pobřeží, je relativně malý (mezi 80 a 150 centimetry) a na rozdíl od kladivouna obecného má jeho hlava tvar připomínající rýč nebo lopatu. Podle tvaru hlavy se také dá dobře rozeznat samička od samce. Díky obojímu se totiž od svých příbuzných výrazně odlišují.

Kladivouni se odborníkům studují velice nesnadno, neboť jsou takzvaně živorodí – na rozdíl od jiných žraloků a ryb se nerozmnožují s pomocí vajec, ale mláďata se rodí živá. A navíc patří mezi ohrožené druhy, takže zkoumat jejich mláďata je pro vědce téměř nemožné. Video proto vzniklo díky embryím nalezeným v minulosti a zachovaným pro vědecké účely.

Je to náhled do vývoje přírodního divu, který jsme nikdy předtím neviděli a možná už nikdy neuvidíme,shrnul nadšení odborníků Gareth Fraser, který studii dozoroval.

Zdroj: Steven R. Byrum, Gareth Fraser et al.: Embryonic development in the bonnethead (Sphyrna tiburo), a viviparous hammerhead shark via American Association for Anatomy, Eurekalert.org, National Geographic

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom