5. října 2023 16:28

Žralok písečný zabíjí už jako embryo. Usmrtí i člověka a jako jediný polyká vzduch

Největší zabijáci Afriky S6 (2) - Žralok písečný

Žralok písečný je známý pro svou mírnou povahu, i tak se ale nevyplatí jej podceňovat. Zabijácký instinkt si totiž pěstuje už od embrya.

Pro své specifické zbarvení je žralok písečný v Austrálii a Velké Británii přezdíván grey nurse shark, čili šedá sestra. Jeho zbarvení je pro něj nakonec užitečné, protože jako většina dravců je aktivní přes noc. Ve dne se pohybuje spíše zpomaleně a odpočívá v podmořských jeskyních a mezi skalisky, často v hloubkách 60–190 metrů. Co jej od ostatních žraloků odlišuje, je skutečnost, že polyká vzduch a ukládá si jej v žaludku. To mu umožňuje zachovat si neutrální vztlak při plavání. Je tak jediným zaznamenaným žralokem s touto vlastností.

Zabíjí už v děloze

Jak uvidíte v pořadu Největší zabijáci Afriky na Prima ZOOM, jako lovec má žralok písečný rychlý postřeh. Jeho kořistí jsou povětšinou ryby, mladí žraloci, rejnoci, chobotnice či korýši, má ale ještě jeden zvláštní stravovací návyk, kterým je tzv. nitroděložní kanibalismus. Žralok písečný je živorodý a ještě uvnitř dělohy se živí žloutkovým váčkem vajíček. Jakmile ho spotřebuje, vrhne se na své sourozence. Žraloci tak začnou požírat jeden druhého ještě v děloze, dokud nezůstanou dva. Pokud je potřeba je v této fázi ještě dále krmit, vyprodukuje matka další vajíčka.

Čtěte také: Žraloci plavou pár metrů od nic netušících plavců. Podívejte se na dramatické záběry z dronu

Člověk se až 160kilového žraloka písečného zpravidla bát nemusí, má totiž kloudnou povahu. I proto se jedná o nejčastěji chovaného velkého žraloka ve veřejných akváriích. Přesto ale existuje 76 útoků na lidi, z toho 29 z nich bylo nevyprovokovaných a dva skončily úmrtím. Třebaže tedy žralok písečný platí za jednoho z těch mírnějších žraloků, opatrnost je vždy na místě.

Zdroj: Fishbase / Animal Diversity

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom