14. července 2023 13:45

Pekelný Kerberos sežehne Česko, straší až 37 °C. Rekordní vedro už zabíjí, hrozí i požáry

Meteorolog o výhledu počasí

Kdo si ještě nedávno stěžoval na relativně chladné jaro, má teď na co vzpomínat. Evropou se valí vlna veder pojmenovaná Kerberos, která o víkendu dorazí i do Česka. A přinese s sebou vůbec nejvyšší letošní teploty.

Meteorologové vydali varování před vysokými teplotami na sobotu i na neděli. V sobotu hrozí vysoký stupeň nebezpečí v západní části Česka a na jihu Moravy, teploty se mohou během dne dostat až na 37 °C. Horko bude už i na horách – ve výšce 1000 metrů nad mořem očekávejte 27 °C. K tomu český hydrometeorologický ústav přidává varování před požáry, jejichž riziko zvyšuje i mírný jižní nebo jihovýchodní vítr o rychlosti 2–6 m/s, který večer ještě zesílí.

Čtěte také: Jak neudělat z rozžhaveného auta smrtící past? Děti a psi kolabují už po 5 minutách

V neděli se Českem od západu k východu prožene pásmo oblačnosti a bouřek, které mohou být hlavně na východě i dost silné. Velké ochlazení ale nečekejte. Nejvyšší teploty kolem 34 °C se udrží na Moravě, jinde bude do 31 °C. Ochlazovat se začne až příští týden ve středu a na následující víkend zatím meteorologové slibují příjemných 23 až 27 °C. Vývoj víkendového počasí můžete sledovat na radaru.

Kerberos už má první oběť

Vlna veder pojmenovaná podle trojhlavého černého psa Kerbera, ve starořecké mytologii strážce podsvětí, dosud trápila hlavně jih Evropy. V Itálii, kde teploty vyšplhaly ke 48 °C, zemřel 44letý dělník, který zkolaboval při vyznačování přechodu pro chodce. Lékaři mu už nemohli pomoci.

Podle nové studie v roce 2022 zemřelo kvůli v horku v Evropě 64 672 lidí, z toho nejvíc – 18 010 – právě v Itálii. Na druhém místě smutné statistiky se umístily Španělsko (11 324 obětí) a Německo (8173 mrtvých). Odborníci se obávají, že letošní rok bude ještě tragičtější.

Mohlo by vás zajímat: Úmorná vedra nás ještě potrápí. Nedělejte zásadní chyby a ochlazujte se efektivně

Rekordní teploty udeřily hned v prvním červencovém týdnu, který byl podle některých vědců nejteplejší za posledních 125 000 let. Vedra teď trápí kromě Itálie i Španělsko, Chorvatsko, Řecko nebo Turecko. Před koncem měsíce by měl Kerberos doputovat na Britské ostrovy, které už teď zažívají nejteplejší léto za poslední desítky let.

Horko je ale i na druhé straně Atlantiku – vysoké teploty hlásí Florida, kde je navíc mimořádně teplý oceán u pobřeží. Voda ohřátá na 37 °C zde podle odborníků způsobí nevratné škody na korálových útesech.

Zdroj: BBC / CHMI

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom