13. srpna 2023 06:00

Nově objevený druh hada je velmi jedovatý a člověku způsobí krutá muka

Nově objevený jedovatý druh hada se před vědci nijak neskrýval. S odhalením jeho odlišností pomohla genetická analýza.

Jakmile se hovoří o tvorovi s pořádnou náloží jedu, vyplatí se vsadit na to, že pochází z Austrálie. O svoje peníze byste nepřišli ani v případě nově objeveného druhu hada, který je nejen jedovatý, ale také pořádně mrštný.

Přečtěte si také: Gigantičtí hadi sužují Ameriku a rekordně se množí. Boj s nimi je prakticky marný

Pravda, pro člověka by jeho uštknutí smrtelné nebylo, jed je cílený hlavně na jeho obvyklou kořist v podobě ještěrek. To ale neznamená, že by uštknutého nečekal nepříjemný večer plný bolesti.

Pletli si ho s jinými

Nově objevená Demansia cyanochasma nemá zatím české pojmenování, ale patří k rodu, který známe i u nás – mezi pakobry. A co víc, ačkoli žije pouze v Austrálii, je tam celkem rozšířená. Tohoto cca 30 centimetrů dlouhého, napůl měděného a napůl modrošedého hada, byste mohli potkat na obrovském území: v Západní Austrálii, Jižní Austrálii, dokonce i ve východnějších částech Severního Teritoria a pravděpodobně také na jihozápadě Queenslandu.

Jak je ale možné, že vědci stále ještě objevují nové druhy na takto dobře prozkoumaném kontinentu? Austrálie má to privilegium, že v ní žije víc druhů plazů než kdekoli jinde na světě, a v případě pakobry Demansia cyanochasma jde navíc spíš o vyvrácení dlouhodobého omylu. Odborníci si ji totiž pletli s jinými, příbuznými druhy. Až genetická analýza ukázala, že jde o druh úplně nový.

Zdroj: The University of Adelaide / Zootaxa / Species New to Science

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom