18. října 2023 06:00

Jak se starat o ježky? Detailní návod, jak krmit a co rozhodně nikdy nedělat

I záchrana zvířat má svá pravidla, a pokud nechceme udělat víc škody než užitku, je dobré je dodržovat. Pomoct ježkovi navíc není nic těžkého, pokud se to dělá správně…

Blíží se zimní období a může se stát, že některá zvířata přicházející chlad podcení a budou potřebovat naši pomoc. Platí to i pro ježky, které můžeme často najít na zahradě. Ne všichni ale naši pomoc potřebují.

V případě, že někde pod zahradním klestím objevíme vypaseného, velkého a očividně nezraněného a zdravého ježka, nemusí s ním být vůbec nic špatně. A zdravá zvířata by pokusy o záchranu skutečně neocenila.

Malá váha nebo špatný zdravotní stav

Jak tedy poznáme, že ježek pomoc potřebuje? Prvním ukazatelem je, když je ježek přes den aktivní, anebo ho najdeme během zimy. Vždy je dobré nejdříve zkontrolovat jeho celkový zdravotní stav. A být při tom potichu, protože ježci jsou citliví na hlasité zvuky.

Zdravé zvíře má čisté oči i nos, dobře se mu dýchá, na dotek ihned reaguje tím, že naježí bodliny. Naopak ježci, jejichž zdravotní stav není v pořádku, jsou často apatičtí, mohou být zamoření parazity, špatně se pohybují a samozřejmě mohou mít i viditelná zranění, která potřebují ošetřit. Zraněná a nemocná zvířata vždy patří do rukou odborníků.

Přečtěte si také: Mazlíček s bodlinami není pro každého. Jak nepodcenit přípravu na nového člena rodiny?

Rozhodujícím faktorem může být i váha zvířete. Pokud v podzimním období najdeme ježčí mládě, tedy jedince vážícího méně než 60 gramů, je lepší ho jen pozorovat a počkat alespoň 3 hodiny, zda se k němu nevrátí matka. Pokud je však prochladlé, apatické anebo se nachází venku mimo hnízdo, potřebuje pomoc zřejmě okamžitě.

V druhé polovině října by měl ježek správně vážit okolo 400 gramů, počátkem listopadu 500 gramů, a pokud najdete ježka ještě koncem listopadu, měl by mít už 600 gramů. V případě, že váží méně, nemusely by mu na zimu vystačit zásoby tuku a uděláte dobrý skutek, když ho vykrmíte.

V každém případě je ale nejlepší vždy zavolat do záchranné stanice a poradit se s odborníky, abyste měli jistotu, že péči zvládnete sami, ale také že ji zvíře vůbec potřebuje. V případě nálezu malých ježčích mláďat je takový telefonát lepší udělat ještě před tím, než na ježka vůbec sáhneme.

Ubytování ježka

Ježka někdy stačí přikrmovat venku, ale pokud se bojíte, že by zimu nepřečkal a rozhodnete se ho ubytovat, je nutné ho hned odblešit a odčervit. S tím by vám měl pomoci veterinář.

Zvíře ubytujte samostatně. Ježci nejenže jsou aktivní v noci, ale také vyloženě zapáchají a v koupelně z něj budete nešťastní. Vyhraďte mu doma prostor o velikosti 1–2 metry čtvereční, s pevnou, omyvatelnou podlahou a se stěnami vysokými minimálně 50 centimetrů. Jinak budete ježka lovit po domě.

Do výběhu patří boudička a vystlat jej můžete novinami, senem, suchým listím, ale hlavně něčím, co se snadno čistí. Ježci nejsou nejčistotnější a kromě boudičky budou vylučovat úplně všude. Dobře ježkovi každopádně bude tam, kde je mezi 15 a 20 stupni Celsia, přičemž platí, že čím menší ježek, tím teplejší místnost má být. Tohle samozřejmě neplatí pro malá ježčí miminka, ta patří z mnoha důvodů do zkušených rukou.

Co ježkům dát k jídlu?

Začněme tím, co ježkům rozhodně dát nesmíte. Je to kravské mléko, vepřové maso, čerstvé pečivo a také kořeněná, solená jídla a uzeniny. A taky nezkoušejte přírodní potravu jako žížaly, šneky nebo slimáky. Mohli by v sobě mít parazity, kteří ježkovi ublíží. Zapomeňte i na jablka a hrušky jako z dětských obrázků, ježek je hmyzožravý.

Kromě toho si ale s jídlem pro dospělé ježky není třeba dělat těžkou hlavu. Ocení třeba psí a kočičí konzervy a granule s drůbežím a hovězím masem (nedávejte jim rybí ani vepřové), vařené i syrové ovesné vločky, vařenou rýži a vařenou drůbež nebo hovězí.

Mladší ježky od 100 do 150 g je potřeba ještě dokrmovat sušeným kočičím nebo psím mlékem ředěným například slabým fenyklovým čajem. Dávají se jim i konzervy pro koťata. Někdy je potřeba všechno rozmixovat a dávat stříkačkou, případně zkoušet i mělké mističky a talířky, aby se učili jíst sami.

Menší miminka – znovu opakujeme – je lepší dovézt odborníkům.

Vypuštění do volné přírody

Pokud ježka krmíte správně, snadno to poznáte – přibírá 50–70 gramů týdně. Než ho vykrmeného a zdravého na jaře vypustíte, ještě mu chvilku podávejte i moučné červy a brouky, aby si zvykl na živou potravu.

Zdroj: Zahradajezek.cz, Lesy hlavního města Prahy, Zoo Ostrava

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom