14. října 2023 06:00

Medojed je armádou jednoho zvířete. Podívejte se, jak vypráská psí smečku

Největší zabijáci Afriky S6 (3) - Medojed vs psí smečka

Medojed kapský je ze zásady samotářské zvíře, které je ve skupinách viděno pouze v období páření. Jinak se protlouká africkou divočinou zcela na vlastní pěst. Nutno říci, že tato pěst je hodně tvrdá.

Medojed je vysoký pouhých 30 cm, i tak se ale dá říci, že prakticky nemá predátora. Na své straně má totiž silné drápy, ostré zuby, tvrdou kůži a vypouští podobný sekret jako skunk. Navíc disponuje odolností vůči jedům, které mu sice na pár hodin otráví život, jeho imunitní systém si s nimi ale hravě poradí. I proto jsou na jeho jídelníčku také jedovatí hadi, jakými jsou kobry či zmije.

Armáda jednoho medojeda

V zásadě je ale medojed všežravcem. V jeho tlamě končí plazi, savci, ovoce, hlízy či mršiny. Jak ale jeho jméno napovídá, velkou pochoutkou jsou pro něj med a včelí larvy. Jedna věc ale medojedovi schází, a to zřejmě pud sebezáchovy. Díky všem fyzickým výhodám i velké agresivitě si troufne i na mnohem větší a početnější soupeře, než je on sám. Nejlépe to uvidíte v pořadu Největší zabijáci Afriky na Prima ZOOM, kde si na relativně malé zvíře troufne smečka psů hyenovitých. Medojed jim ale brzy ukáže, kdo je tu pán.

Čtěte také: Obávaná sršeň asijská již útočí v Česku. Za hodinu umí zlikvidovat celé včelstvo, říká expertka

Medojed je drsným zvířetem v podstatě od útlého věku. Samice rodí 1–2 mláďata po osmi týdnech březosti. Mláďata se rodí hluchá a slepá a matka je často stěhuje. Přitom si hloubí vlastní nory, nestydí se ale zabírat nory i jiným zvířatům. Po roce medojed dospěje a vydává se na vlastní pouť životem.

Zdroje: National Geographic / Shadows of Africa

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom