3. srpna 2023 06:00

Stovka kytovců utvořila srdce a vrhla se vstříc smrti. Video zachytilo chování, které vědci nechápou

Neobvyklé kreace kulohlavců na sebe upoutaly pozornost nejen turistů a médií, ale také vědců, kteří podivné chování kytovců nejsou zatím schopní vysvětlit.

Když si lidé na konci července 2023 na pláži Cayen nedaleko západoaustralského města Albany poprvé všimli neobvyklé formace tmavých kytovců, byli ohromeni důmyslnými tvary, které vlnící se těla kulohlavců ve vodě tvoří. Čáru, kruh, ba dokonce krásné, pravidelné srdce.

Zaměstnanci místního Úřadu pro ochranu přírody ale okamžitě věděli, že jsou kytovci v problémech. Nepřekvapilo je, že se během několika hodin celé téměř stohlavé hejno dostalo až na pláž, kde uvízlo. Všichni ale tehdy ještě doufali ve šťastný konec.

Boj o záchranu

K ochráncům přírody se brzy připojili zaměstnanci perthské zoo a také víc než dvě stovky dobrovolníků. Čekala je nelehká práce. Vyvržení kytovci velice rychle umírají, váha jejich vlastních těl je dusí a drtí jim orgány. Ale v nebezpečí jsou i v hodně mělké vodě těsně u břehu. Když jimi smýkají vlny, nejsou schopní se udržet vzpřímeně, jsou dezorientovaní a utopí se – nejsou to ryby, ale savci, dýchacím otvorem na zádech dýchají vzduch.

Přečtěte si také: Proč vybuchují velryby? Strach z mrtvých kytovců dovedl lidstvo k řízeným náložím

Záchranáři se pokoušeli kulohlavce všemožně udržet naživu, ale dvaapadesát z nich se i přes veškerou snahu zachránit nepovedlo. Mnoho dobrovolníků s vystresovanými kytovci v chladné vodě strávilo hodiny. Podpírali a drželi jejich těla, aby kulohlavci zvládli načerpat dost sil a byli schopní odplout. Zotavené jedince pak zkoušeli nasměrovat zpět na otevřený oceán.

Jenže kulohlavci patří mezi kytovce s extrémně silnými sociálními vazbami, což pravděpodobně důvodem, proč se všichni do 45 minut vrátili zpět. Brzy začali zkřehlým dobrovolníkům pod rukama umírat i oni.

Uvíznutí jsou běžná, formace viděli vědci poprvé

Konec celého příběhu je tragický. Veterináři museli celý zbytek hejna, 45 zvířat, utratit. „Bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí, co jsem za svou 34 let dlouhou kariéru v oboru musel udělat,okomentoval událost Peter Hartley z Úřadu pro ochranu přírody na tiskové konferenci.

To nejhorší ale je, že odborníci chování kytovců vůbec nechápou, a tak nevědí, jak podobné tragédii příště zabránit. U kulohlavců nejsou tato hromadná ztroskotání výjimečná, a jak už bylo řečeno, spekuluje se, že na vině jsou částečně jejich silná sociální pouta, a možná také zvukové znečištění.

Mohlo by vás zajímat: Jak se „sprchují“ velryby? Vědci poprvé natočili záhadný písečný rituál

Vědce ale v tomhle konkrétním případě zarazilo hlavně chování, které kytovci vykazovali předtím, než uvízli – tedy podivné formace, které v moři tvořili. Doufají, že když se jim je povede vysvětlit, zjistí, co se přesně stalo.

Zdroj: AP

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom