15. dubna 2023 06:00

Hyena je neúnavný lovec a drtič kostí. Podívejte se, jak uštve svou kořist

Zvířecí dynastie S2 (5) – Lov hyeny

Hyeny mají díky jistým animovaným filmům pověst zbabělců, kteří se zmůžou maximálně na požírání mršin. Nic nemůže být vzdálenější pravdě.

Třebaže hyeny připomínají psovité šelmy, vyvinuly se z cibetek a obecně mají blíže ke kočkovitým šelmám. Jsou to společenská zvířata, která žijí v klanech vedených dominantní samicí. Klan může mít tři až osmdesát zvířat. Vše závisí na tom, kolik je v oblasti, kde žijí, potenciální kořisti. Samice jsou přitom pečlivé, pozorné a obětavé matky, jež s potomky – na rozdíl od samců – zůstávají celý život. Navzdory jejich soudržnosti hyeny málokdy loví pospolu. Obvykle se lovu účastní maximálně pět zvířat.

Velké srdce, silný chrup

Hyeny si troufnou na mnohem větší zvířata, často útočí na kopytníky, jako jsou zebry nebo pakoně, jak ostatně uvidíte v pořadu Zvířecí dynastie na Prima Zoom. Zároveň se nebojí od vlastní kořisti odehnat i lvici, případně zabíjet mláďata konkurenčním predátorům. V některých případech se uchýlí i k zabíjení slůňat. K tomu, aby se staly silným soupeřem pro ostatní dravce, mají koneckonců úctyhodnou fyzickou výbavu.

Čtěte také: Miniaturní pavouk má místo očí dalekohledy. Podívejte se na jeho unikátní loveckou techniku

Mohutný chrup umožňuje hyenám rozdrtit ty nejsilnější kosti, a i díky tomu dokáou naráz sežrat až 18 kg masa, kostí i rohů. Zároveň jim dobře slouží srdce, které je dvakrát těžší než srdce lva. To jim umožňuje velkou vytrvalost, svou kořist pronásledují až 24 km v rychlosti 60 km/h. Za jednu noc zvládnou překonat i vzdálenost 80 km. Za noci jsou ostatně aktivnější než ve dne. Dny tráví ve vlastnoručně vyhrabaných norách, nepohrdnou ale ani norami dikobraza, hrabáče či prasete bradavičnatého.

Zdroj: Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom