11. listopadu 2023 06:00

Gigantickou erupci Hunga Tongy pocítíme dlouhá léta. Dopadům neuniknou ani Češi

Rok 2022 z vesmíru – Hunga Tonga

Výbuch sopky Hunga Tonga poznal celý svět a ještě několik let budeme nejspíš cítit jeho následky. Výpary totiž zásadně zasáhly atmosféru.

Ostrovnímu státu Tonga náleží dva neobydlené sopečné ostrovy ve skupině ostrovů Ha’apai v Tichém oceánu. Na tomto místě se nachází aktivní podmořská sopka s názvem Hunga Tonga, která se chystala předvést erupci, jakou svět nepamatuje. Že se k něčemu zásadnímu schyluje, bylo jasné už 20. prosince 2021, kdy se sopka probudila k činnosti. O pět dní později satelitní snímky potvrdily, že ostrov zvětšil svou rozlohu. To nejhorší ale přišlo až 14. ledna 2022, kdy došlo na hlavní erupci.

Zásah ozonové vrsty

Sopečný popel vystoupal do výšky 20 km, což tonžskou vládu přimělo vyhlásit varování před vlnou tsunami. To bylo později zrušeno, nicméně už další den v 17:15 místního času nastala maximální fáze erupce, jejíž sloupec se vyšplhal až do výšky 57 km, přičemž průměr hřibu dosáhl 240 km. Zvuky podobné explozím byly zaznamenány na Fidži, Novém Zélandu, Austrálii, či dokonce na Aljašce ve vzdálenosti 10 000 km.

Čtěte také: 4 nejlepší filmy, ve kterých vybuchne sopka: Od Pompejí k Rozpoutanému peklu

Zdvihla se obrovská vlna tsunami, jež prošla celým Tichým oceánem. Kromě ostrovů Nomuka a Tongatapu zasáhla i Fidži, Severní a Jižní Ameriku či Peru. Kromě toho ale erupce zásadně ovlivnila podnebí. Mohutný výbuch totiž vyvrhl vodní páry, nejvýznamnější skleníkový plyn, až do výšky 57 km, kde pronikly třetí vrstvou atmosféry – mezosférou. Tomu se přičítá zvětšení ozonové díry a snížení ozonové vrstvy o 5 %. Odhaduje se, že následkem erupce Hunga Tonga se bude ještě několik let oteplovat Země.

Zdroje: BBC / Space

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom