Podivná exploze americké jaderné ponorky zabila 99 lidí. Odtajněné dokumenty vyvrací teorii o nehodě

Dešifrované konspirace S1 (9) - USS Scorpion

Ve studené válce měly obě strany mnohá tajemství a událo se hodně zvláštních událostí, které přispěly k tvorbě nejrůznějších konspiračních teorií. Jednou z nich je ztráta ponorky USS Scorpion, která skončila na dně oceánu za podivných okolností.

Ponorka USS Scorpion třídy Skipjack byla postavena v roce 1960 a disponovala jaderným pohonem, díky němuž mohla operovat v hlubokých vodách. Ve středu 22. května 1968 se jako obvykle hlásila své domovské základně ve Virginia Beach. To bylo naposledy, kdy o ní či o její 99členné posádce někdo slyšel. Začala rozsáhlá pátrací akce, která nenesla výsledky několik měsíců. Chmurnou odpověď na otázku zmizení ponorky našlo americké námořnictvo 5. června 1968.

Osudný průzkum

Ponorka byla nalezena na mořském dně s mnohonásobným poškozením trupu. První domněnky vedly k výbuchu přímo v ponorce. Podle teorií a spekulací mohlo dojít k mylné aktivaci torpéd nebo k selhání systémů na palubě, a to včetně chladicího systému jaderného reaktoru. Další verze mluvily o sabotáži či útoku cizí mocnosti. Blíže se variantami neštěstí zabývá i pořad Dešifrované konspirace na Prima ZOOM.

Čtěte také: Obr, který dokáže rozpoutat radioaktivní tsunami. Západ děsí ruská jaderná ponorka

Podle odtajněných dokumentů amerického námořnictva byla torpédová sekce neporušená, takže k detonaci nedošlo. Navíc se Scorpion onen osudný den odchýlil od kurzu, když sledoval ruskou flotilu poblíž afrického pobřeží. To vede k domněnce, že sovětská flotila si možná sledování nechtěla nechat líbit a po ponorce vypálila. V té době ostatně vrcholila studená válka a otevřený konflikt, stejně jako jeho zveřejnění, mohl situaci nepříjemně eskalovat. To je ale jen další z nepodložených teorií. Přestože nad zkázou ponorky USS Scorpion visí jeden z nejpalčivějších otazníků historie, pravdu se zřejmě nikdy nedozvíme.

Zdroj: Historic Mysteries / History

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom