5. dubna 2024 12:10

Česko jde do léta o čtvrt roku dříve, podle meteorologů hrozí o víkendu až 30 °C

Počasí (5.4.2024 6:58)

Česko má za sebou nejteplejší březen od roku 1961, hned první dubnový víkend slibuje další rekordy.

Letošní březen byl s průměrnou teplotou 7 °C nejteplejší od roku 1961. Po extrémně teplém únoru to byl další rekordně teplý měsíc v řadě a k útoku na historické teplotní tabulky se nejspíš chystá i duben. Na období od neděle 7. dubna do úterý 9. dubna totiž meteorologové slibují teploty atakující 28 °C, za příznivých podmínek dokonce až 30 °C.

Přečtěte si také: Pocitová teplota je často důležitější než skutečná. Naučte se, jak ji zjistit, a bude vám venku lépe

Vedro a prach ze Sahary

Co se vlastně děje? „Po přechodu studené fronty, která v pondělí odpoledne a večer ukončila velmi teplé počasí o Velikonocích a také nás zbavila vysokých koncentrací saharského prachu a písku, se ochladilo. Již během pátku ale očekáváme po přechodu frontálního systému od jihozápadu obnovení přílivu teplého vzduchu, který během víkendu kolem tlakové výše nad jižní až východní Evropou ještě zesílí,“ vysvětluje Martin Laco z Českého hydrometeorologického ústavu.

V sobotu tak bude nejprve oblačno až zataženo, místy může i zapršet. Nejvyšší teploty dosáhnou 21 až 25 °C, vát bude slabý jihozápadní vítr rychlostí 1 až 4 m/s. Mnohem tepleji bude v neděli, kdy se hlavně v Čechách teploty vyšplhají až na 28 °C.

„Pravděpodobně dojde k překonání rekordů, protože jejich hodnoty jsou mezi 24 a 28 stupni,“ uvedla pro CNN Prima NEWS meteoroložka Michaela Valachová. Podle ní může nastat i tropický den, kdy teploty přesáhnou 30 stupňů Celsia. S přílivem teplého vzduchu od jihu se navíc může v neděli hlavně do Čech znovu dostat prach ze Sahary.

Neobvykle vysoké teploty typické spíš pro červen budou pokračovat i na začátku pracovního týdne. V pondělí se tak můžeme dočkat teplot 21 až 25 °C, v Čechách až 27 °C.

Zdroj: ČTK, ČHMÚ

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Teploty letos v Česku trhají rekordy, únor byl nejteplejší v historii

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom