30. května 2024 19:05

Českem procházejí silné bouřky a lijáky, nejvíce ohrožená místa ukazuje radar

POČASÍ - 30.5. v 18:52

Rozsáhlá tlaková níže, která se nad Česko sune od jihu, pořádně zamíchá meteorologickými kartami. Čekat můžeme silné bouřky a lijáky, ale také občasné mlhy.

Bouřky na východě a severovýchodě Česka, hlavně v Beskydech a Jeseníkách, mohou způsobit problémy s odtékající vodou a lokální zatopení. Meteorologové varovali hlavně před četnými přeháňkami s malým pohybem, které se často po chvíli obnovují na podobných místech.

Přečtěte si také: Unikátní laser odvrací bouře a blesky. Lidstvo má konečně nakročeno k ovládnutí počasí

Rozšířila se také oblast vzniku silných bouřek. „Ty v sobě mohou ojediněle nést úhrny kolem 30 milimetrů a opakovaně se přesouvat i přes jedno místo,“ upřesnila meteoroložka CNN Prima NEWS Renata Uhlíková. Kde je hrozba bouřek a přívalových dešťů nejvyšší, můžete sledovat na našem radaru:

Déšť přijde od západu

Jiná situace bude během víkendu na západě republiky. Kvůli vydatným dešťům a nasycení půdy tam mohou hladiny některých řek překročit v sobotu 1. června třetí povodňový stupeň. Týká se to především Radbuzy, Mže a jejích přítoků. Druhého povodňového stupně mohou od pátku dosáhnout i toky v povodí Ohře.

Na tocích v povodí Mže a na Berounce je už nyní první povodňový stupeň, který znamená bdělost. „Během soboty očekáváme dosažení 3. stupně povodňové aktivity na Radbuze a Mži. Překročení úrovně 2. stupně povodňové aktivity předpokládáme zejména na tocích v povodí horní Ohře,“ uvedli meteorologové s tím, že v důsledku dotoku stoupne nad úroveň 2. stupně i hladina střední a postupně také dolní Berounky.

Kromě řek, které pramení v Českém lese, se výstraha týká i toků, které odvodňují Šumavu a Krušné hory. Od pátku do neděle totiž bude v západních částech Česka vydatně pršet. Srážkové úhrny mohou dosáhnout 60 mm, místně až 80 mm. „Vzhledem k silnému nasycení půdy v těchto oblastech budou toky reagovat na vydatné srážky výraznými vzestupy hladin s dosažením stupňů povodňové aktivity,“ napsal Český hydrometeorologický ústav.

🤔Včera jsme upozorňovali, že se o víkendu na západě Čech možná dočkáme 💦 vydatných srážek. Modely zatím svůj názor nijak...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Wednesday, May 29, 2024

Mohlo by vás také zajímat: VÝSTRAHA před silnými bouřkami a povodněmi v Česku. Kde hrozí největší nebezpečí?

Německo se chystá na potopu i sesuvy půdy

Vydatné lijáky s rizikem povodní o víkendu čekají také Německo, vážná až extrémní bude situace především na jihu země. Meteorologové z Německé meteorologické služby (DWD) kromě toho nevylučují ani sesuvy půdy. Největším problémům budou podle DWD čelit Bádensko-Württembersko a Bavorsko včetně pohraničních oblastí s Českem.

Výstraha platí i pro severovýchod a východ Německa, mimo jiné pro Sasko. To kvůli varovné předpovědi odřeklo den otevřených dveří zemské vlády plánovaný na neděli 2. června, který se nově bude konat v srpnu. Saský ministr životního prostředí Wolfram Günther vyzval obyvatele, aby varování nebrali na lehkou váhu. „Prosím každého občana, berte hlášení DWD a varování zemských úřadů před povodněmi vážně,“ řekl Günther.

Zdroj: ČTK, ČHMÚ

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora