8. října 2024 15:30
Adam Vala

Černá pláž na Islandu přináší smrt. Unikátní místo skrývá velké nebezpečí pro turisty

Island nabízí řadu přírodních krás, od ledovců po malebné fjordy a divokou faunu. Jednou z atrakcí, která přitahuje tisíce turistů, je pláž Reynisfjara na jižním pobřeží země. Její černý písek a dramatické čedičové útvary jsou fascinující na pohled. Ovšem tato pláž, ačkoliv nádherná, je zároveň jedním z nejnebezpečnějších míst na Islandu.

Reynisfjara je známá především svým černým pískem, který vznikl díky sopečné činnosti. Každé zrnko písku je vlastně malým kouskem čediče – sopečné horniny, která je na Islandu běžná. Pláž obklopují úchvatné čedičové sloupy, které se táhnou do výšky a vytvářejí uhrančivé pozadí. Tyto sloupy spolu s celkovým vzhledem pláže dokonce zaujaly autory seriálu Hra o trůny, kde se Reynisfjara rovněž objevila. Ovšem zatímco mnoho turistů přijíždí obdivovat její krásu, ne všichni si uvědomují skryté nebezpečí, které tato pláž představuje.

Hrozba záludných vln

Hlavním nebezpečím na pláži Reynisfjara jsou tzv. záludné vlny, známé také jako „sleeper“ nebo „sneaker waves“. Tyto vlny dostaly své jméno proto, že jsou nečekané a mohou skutečně přepadnout turisty bez varování. Často se skrývají mezi menšími vlnami a jejich příchod je obtížné předvídat. Když taková vlna dorazí, rychle se zvedne a dostane se mnohem dále na břeh, než by člověk očekával. Pokud někdo stojí blízko vody, riskuje, že ho vlna srazí a vtáhne do oceánu.

Čtěte také: Island se trhá vedví. Ničivý proces nejde zastavit, nabízí úchvatný pohled na kontinenty

Podle informací z portálu Visit Iceland je problém v tom, že když vlna člověka strhne, je téměř nemožné se zvednout a získat zpět stabilitu. „Vlna vytváří podtlak, který stahuje písek a štěrk zpod vašich nohou, a proudy vás mohou odtáhnout daleko od pobřeží,“ upozorňuje portál konkrétně. Tato varování nejsou přehnaná – mezi lety 2014 a 2022 došlo na pláži Reynisfjara k dvanácti vážným incidentům, při kterých zahynulo pět lidí.

Bezpečnostní opatření pro turisty

Kvůli těmto nebezpečím jsou na pláži umístěny četné varovné cedule a byl zaveden systém zón, který určuje, kde se návštěvníci mohou bezpečně pohybovat. Tento systém funguje na základě semaforu – zelená znamená, že je bezpečné vstoupit, žlutá značí nebezpečí a zákaz vstupu do dané zóny, a červená znamená, že by nikdo neměl vstupovat ani se přibližovat k vodě.

Navzdory těmto opatřením někteří turisté ignorují varování. V roce 2023 se na internetu objevilo video, které ukazuje skupinu turistů, jak stojí příliš blízko k pobřeží a málem je strhla vlna. Pro ty, kteří plánují návštěvu této krásné, ale zrádné pláže, je klíčové respektovat varovné značky, držet se dál od vody a nikdy se k oceánu neotáčet zády. Jak se píše na Visit Iceland: „Žádná selfie nestojí za to, abyste kvůli ní zemřeli.“

Zdroj: Visit Iceland, Ferdamálastofa

Video, které jste mohli minout: Bedly z parku či zahrady? Pozor, oblíbené houby vás mohou poslat do nemocnice

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský