21. června 2023 16:00

Českem se valí bouřková tsunami s kroupami. Brzy navíc bude vedro

Počasí 21.6.2023 6:49

Meteorologové nevědí, před čím varovat dřív. Počasí v Česku v době slunovratu ovládla dramatická kombinace velmi silných bouřek, prudkého krupobití a tropických veder a Český hydrometeorologický ústav vydává jednu výstrahu za druhou.

Vše má na svědomí zvlněná studená fronta, která se sune střední Evropou na východ. Před ní se k nám valí teplý vzduch od jihu, který ve čtvrtek způsobí teploty až 35 °C. Čtvrtek a pátek budou ve znamení velmi silných bouřek, které se k nám nasouvají od jihozápadu a už zasáhly Šumavu a jižní Čechy.

Přečtěte si také: Krutá předpověď budoucnosti: Nesnesitelná vedra brzy ohrozí dvě miliardy lidí

Bouřky budou postupovat severovýchodním směrem přes Česko na Moravu. Mohou se přitom objevit nárazy větru o rychlosti až 90 km/h a na zem budou padat kroupy velké až 5 cm. Meteorologové pro příští desítky hodin varují také před krátkodobými intenzivními srážkami, během kterých může spadnout až 50 milimetrů vody. Vítr vyvrací stromy, přívalový déšť hrozí zaplavením kanalizace a vyplavením sklepů.

⚠️Aktualizace výstrahy ČHMÚ na silné bouřky a vysoké teploty ℹ️Nově přidáváme varování před vysokými teplotami pro...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Wednesday, June 21, 2023

Dramatické astronomické léto

Situace se trochu uklidní až v sobotu, kdy budou od západu srážky postupně ustávat a bude ubývat oblačnosti. Také se ochladí na snesitelných 21 až 25 °C. Teploty ale znovu vyskočí v pondělí, kdy si budeme zvykat na tropických 30 °C.

Mohlo by vás také zajímat: Letní slunovrat a svatojánská noc přejí lásce, milování, tajemným kouzlům i hledání pokladů

Dramatické meteorologické jevy na Česko udeřily v době, kdy Slunce vstoupilo do znamení Raka a na severní polokouli nastal letní slunovrat. Došlo k tomu ve středu 21. června v 16:57, kdy po nejdelším dnu následuje nejkratší noc v roce. Začalo tak astronomické léto.

Zdroj: ČHMÚ

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom