1. července 2023 06:00

Aligátor se vrhne i na medvěda. Podívejte se, jak útočí na velkou kořist

Obří plaz obývající bažiny má zvláštní způsob, jak se udržet pod vodou. Jeho kousnutí je nebezpečné, i když ho přežijete.

I když se aligátor lidem spíše vyhýbá, stále jde o jednoho z nejnebezpečnějších predátorů zvířecí říše. Vyhledává močály, řeky či bažiny, je totiž výborným plavcem. K tomu mu dopomáhá jeho velký ocas, který používá jako kormidlo. Zároveň je mu ale účinnou zbraní, jedna rána ocasem totiž způsobí menšímu živočichu smrt a člověku dost závažné zlomeniny. Ocas je natolik důležitou pomůckou, že jsou aligátoři schopni plně regenerovat jeho části.

Velmi tuhá strava

Aby se lépe potápěl do větších hloubek, používá aligátor velmi zvláštní metodu – polykání kamenů. Díky tomu je těžší a dostane se i ke kořisti, jež se drží daleko od hladiny. Jeho potravu tvoří ryby, ptáci, želvy, savci a obojživelníci. V pořadu Mississippi: Klenot Ameriky na Prima Zoom názorně uvidíte, jak rychle uloví mývala. Kromě toho si ale troufne i na mnohem větší kořist, jsou případy, kdy si aligátor troufl i na medvěda.

Čtěte také: Procházka skončila tragicky. Mohutný aligátor zaútočil na psa, žena při jeho obraně zemřela

Velikost potravy logicky závisí na velikosti a věku aligátora, mladším jedincům stačí pro začátek drobní bezobratlovci, hlavně hmyz a larvy. V dospělosti může dorůst až do 5,5 metru, nicméně ze všech plazů je stran velikosti nejvíce variabilní. V každém případě je plně dorostlý aligátor velmi houževnatým dravcem a jeho zubům je radno se vyhnout. Kousnutí aligátora totiž může vést až k tak zhoubné infekci, že končí amputací končetin.

Zdroj: National Zoo / Animal Diversity

Podívejte se, jak aligátor a další krokodýli útočí na mnohem větší kořist:

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom