11. dubna 2024 07:00

Agresivní žralok zanechává po milostných hrátkách šrámy. Podívejte se na jeho dominantní chování

50 odstínů žraloka – Žralok bělocípý

Je postrachem hlubin, před útokem na člověka ale důrazně varuje.

Hbitý žralok z čeledi modrounovitých se nejčastěji pohybuje kolem ostrovů a korálových útesů, koneckonců potravy zde najde dost. Navíc jí nemá nikdy nedostatek, pozře celou škálu kostnatých ryb, menších žraloků či hlavonožců. Pohybuje se především v tropických vodách Indického a Tichého oceánu, za svou kořistí se ale dokáže pustit i do větší hloubky.

Drsná láska

„Žraloci se potápějí až do 750 metrů, do chladnějších a temnějších vod,“ vysvětluje mořský ekolog doktor David Tickler. „Toto chování nezpůsobuje světlo, ale spíše chování jejich kořisti.“

Jedním z největších rysů žraloka bělocípého je jeho agresivita, s níž si troufne i na větší jedince, než je on sám. Přitom ale nešetří ani vlastní druh. Žralok bělocípý se totiž rozmnožuje dost násilným způsobem, jak uvidíte v pořadu 50 odstínů žraloka na Prima ZOOM. Žralok si samici přidrží kousnutím po celou dobu kopulace.

Čtěte také: Žraloci rybářům sežrali úlovek, pak zaútočili na loď. To jsem ještě neviděl, žasl člen posádky

Sám je přitom často loven pro maso, ploutve, kůži, chrupavku, čelisti a zuby a Mezinárodní svaz ochrany přírody jej označil za zranitelný druh. Pro člověka platí za nebezpečného, i když nejsou známé žádné nevyprovokované útoky. Naopak, žralok bělocípý se potápěče snaží zastrašit. Prudce se vzdálí, začne se přibližovat a v určité vzdálenosti zastaví, vztyčí rypec nahoru a výrazně se prohne. Pokud potápěč tuto taktiku ponechá bez povšimnutí, zadělá si tím na problém.

Zdroje: Phys/Florida Museum

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom