24. března 2024 11:16

NATO je připraveno na přímý konflikt s Ruskem, uvedl Bauer. Zbrojní arzenál je enormní

Předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer podle listu Ukrajinska pravda uvedl, že Severoatlantická aliance je připravená na přímý konflikt s Ruskem. Jakým zbrojním arzenálem NATO disponuje? Redakce Prima ZOOM připravila přehled zbraní a techniky.

Předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer uvedl, že hlavním smyslem Severoatlantické aliance je to, aby byla připravena na možné konflikty. „To je náš hlavní úkol – být připraven. Vždy jde o kombinaci připravenosti na dnešek a zároveň zlepšování schopností pro budoucnost,“ citují z tuzemských zpravodajských portálů Bauerova slova například Novinky.cz. „A ptáte-li se, jestli jsme připraveni (na přímý konflikt s Ruskem), pak odpověď zní ano,“ řekl admirál Bauer. Rozhovor s Bauerem si můžete přečíst přímo na webu Ukrajinska pravda.

Podle předsedy Vojenského výboru NATO se moderní války vedou také v kyberprostoru, je také nutné počítat s útoky ve vesmíru. Bauer také uvedl, že je přesvědčený, že vojenská operace na Ukrajině Rusko oslabila. „Jsme si vědomi, že Rusko má schopnost vyrábět značné objemy zbraní, ale jejich kvalita od začátku (vpádu na Ukrajinu) neustále klesá. Snaží se také plánovat, ale jsou ve válce,“ dodal Bauer.

Jaký arzenál má NATO k dispozici?

Redakce Prima ZOOM v únoru 2023 připravila podrobný seznam techniky a zbraní, které má NATO k dispozici. Silná je samozřejmě pozice Spojených států amerických, které poskytují evropským spojencům ke konvenčnímu i jadernému odstrašení například těžké bombardéry B-52 Stratofortress, B-2 Spirit a B-1B Lancer.

V Evropě rotuje obvykle skupina čtyř až šesti strojů, její složení se operativně mění. Spojené státy si zakládají na tom, že právě díky flotile strategických bombardérů mohou zasáhnout kdekoliv na světě, a to dokonce na různých místech zároveň.

Velkou hrozbou pro nepřítele jsou letadlové lodě. Spojené státy měly na jaře 2020 celkem jedenáct letadlových lodí s jaderným pohonem, přičemž USS Gerald Ford s výtlakem 100 000 tun, délkou 333 metrů a více než 80 letadly na palubě je největší letadlovou lodí světa. Letadlové lodě mají také Francie a Velká Británie, americká flotila je ale bezkonkurenčně největší.

DETAILNÍ SEZNAM ZBROJNÍHO ARZENÁLU NAJDETE ZDE.

Předseda Vojenského výboru NATO Bauer (jedním z jeho předchůdců ve funkci byl také Petr Pavel, pozn. red.) také uvedl, že Aliance má nyní k dispozici osm bojových skupin o velikosti praporu, které lze v případě potřeby spojit do brigády a příslušné země na tomto mechanismu pracují.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádné výmluvy a lehkovážnost. Členství v NATO stojí na odpovědném partnerství, řekl Petr Fiala

Čelní představitelé Ruska během války na Ukrajině několikrát pohrozili použitím jaderných zbraní. Pokud vás zajímá, na co přesně režim Vladimira Putina sází, tak článek o jaderném arzenálu najdete zde.

Česko je členem NATO už 25 let. Podívejte se na reportáž:

ZDROJE: Business Insider, Novinky.cz, Ukrajinska pravda

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom