23. března 2024 08:28

K útoku v Moskvě se přihlásil Islámský stát. Džihádisté usilují o vytvoření světového chalífátu

K teroristickému útoku na předměstí Moskvy se přihlásila organizace Islámský stát. Tedy džihádisté, kteří se hlásí k nejtvrdší interpretaci islámu a jejichž cílem je nastolit celosvětový chalífát.

Bude ještě předmětem vyšetřování i spekulací, kdo opravdu stojí za útokem v Krasnogorsku, při kterém podle prvních zpráv přišlo o život více než 100 lidí. Pachatelé děsivého činu jsou podle ruských médií na útěku. K útoku se prostřednictvím sítě Telegram přihlásila teroristická organizace Islámský stát (používají se také názvy IS, Daeš či Daiš).

Cíl Islámského státu

Cílem teroristické organizace je touha vytvořit jeden velký světový chalífát, kde bude platit slovo zjeveného Koránu a právo šaría. Organizace své myšlenky detailně popisovala v propagandistickém časopise Dabiq, který začal vycházet od července roku 2014 na území ovládaném Abú Bakrem al-Bagdádím.

Právě magazín Dabiq detailně popisoval, o co džihádistům jde. Prostřednictvím tohoto magazínu se IS snažil verbovat zejména bojovníky ze zemí, kde islám není převládajícím náboženstvím, myšlenky v magazínu tedy byly určeny mimo jiné pro Evropany. Jeden čas byl časopis dostupný také na Amazonu, na což například v International Bussines Times upozornila novinářka CNN Alessandria Masi.

Islámský stát vychází z fundamentálního pojetí islámu, který počítá s koncem světa. Dějiny podle salafistické interpretace jdou od počátku ke konci. Konec světa podle této interpretace přijde v krvavé lázni, globální válku mají rozpoutat právě džihádisté, kteří se považují za jediné pravé muslimy.

"Apokalyptická rétorika má ohromný náboj. Stoupenci IS se pokládají za jediné pravé muslimy, kteří budou na konci světa bojovat proti nevěřícím i nedobrým muslimům a vyhrají," vysvětlil v obsáhlém rozhovoru pro Hospodářské noviny orientalista Bronislav Ostřanský.

Radikální muslimové jsou přesvědčeni, že konec světa a konec dějin se rychle blíží a oni mají právo tento proces uspíšit pomocí násilí. Džihádisté z IS věří, že konec dějin provází bestiality a návrat otroctví. Vzpomeňme na děsivé videozáznamy, které IS posílal do světa, když džihádisté ovládali část Iráku a další nestabilní země, jako je Libye.

Podle islámské věrouky bude konci světa předcházet znamení Hodiny, pak pozemský čas skončí. Jak se pozná, že poslední Hodina se blíží? Přichází úpadek mravů, nestydatost, zločinnost a přírodní katastrofy. Radikální muslimové věří, že se to děje právě nyní.

Před poslední bitvou se vrátí prorok

Před poslední bitvou proti nevěřícím očekávají členové Islámského státu příchod Mahdího. To je něco jako eschatologický Vykupitel, měl by se v něm zjevit prorok Mohamed. Islamisté také věří v poslední bitvu proti nevěřícím a také proti muslimům, kteří nejsou schopni naplňovat na sto procent myšlenky Koránu.

Poslední bitva by se dle této víry měla uskutečnit u syrského města Dabiq - tak se také jmenuje již zmíněný islamistický magazín. U města Dabiq se setkají armády Islámského státu a Říma (tím je symbolicky myšlena západní křesťansko-židovská společnost).

Po vítězné bitvě zavládne všude dokonalý islám, bude nastolena spravedlnost a dobro. Svět by měl pokračovat dál, ale už očištěný a podle pravidel Koránu. To jsou myšlenky, za které bojovníci organizace IS hodlají umírat. Podle Islámského státu je svět nyní ve fázi, kdy převládl všeobecný úpadek a přichází období bolesti a teroru.

Zdroje: Hospodářské noviny, CNN Prima News, International Bussines Times, Dabiq, autorský text

Josef Šťastna

konzultant obsahu FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom