29. září 2023 14:48

Vraždil příbuzné a terorizoval Anglii. Mrtvolu vladaře našli zakopanou pod parkovištěm

Dešifrované konspirace S1 (9) - Richard III.

Richard III. platí za jednu z nejzlovolnějších postav anglické literatury. Fyzicky deformovanou a duševně pokřivenou stvůru, která vyvraždila velkou část příbuzenstva, aby se udržela u moci, držela Anglii v atmosféře teroru a zaslouženě zhynula rukou spravedlivých Tudorovců. Podle historiků se ovšem pravda nalézá zřejmě někde jinde.

Nechvalně známý panovník se narodil 2. října 1452 a králem se stal ve svých 31 letech roku 1483. Už v té době měl nemalé zásluhy coby vojenský velitel a opora svého bratra, krále Eduarda IV. Po jeho smrti byli logicky na řadě jeho malí synové Eduard a Richard, jenže došlo ke zpochybnění jejich legitimity a Richard je nechal převézt do Toweru a jejich další osud je prakticky neznámý. Potud se nálezy historiků se slavnou hrou Williama Shakespeara relativně shodují, dále už je to ale trochu složitější.

Historie psaná vítězi

Hra přisuzuje Richardovi vraždu bratra Eduarda IV., o jeho smrti ale neexistuje žádná uveřejněná shoda. Zároveň mu Shakespeare přisoudil vraždu dalšího bratra, George, vévody z Clarence. George byl nicméně souzen šlechtickým soudem za spiknutí proti koruně, z čehož byl usvědčen a odsouzen k smrti. Richard měl v té době funkci konstábla čili nejvyššího soudního úředníka a jako takový měl dohlížet na jeho popravu.

Čtěte také: Slunečná a její archetypy: Najdete antické drama, Shakespeara i Junga?

Richard s tím ale nechtěl mít nic společného, a tak speciálně na tuto událost jmenoval dočasným konstáblem vévodu Buckinghama. Kromě toho popravil také další čtyři šlechtice, kteří jej plánovali svrhnout. Nedělal tedy nic, co by v tehdejší době vzbuzovalo nějaké větší pozdvižení. Podobně byl vyvrácen také Richardův podíl na smrti jeho manželky, královny Anny, která zemřela zřejmě na souchotě a byla svým manželem oplakávána.

Nález těla

Proč by William Shakespeare vykresloval panovníka jako monstrum? Jak můžete vidět v pořadu Dešifrované konspirace na Prima ZOOM, mohlo jít o „pouhou“ tudorovskou propagandu. Ostatně dějiny píší vítězové, a právě tím byl i Jindřich Tudor, který vedl proti Richardovi III. úspěšnou bitvu. Ten nakonec padl roku 1485 v bitvě u Bosworthu, a stal se tak posledním anglickým králem, který padl v bitvě.

Richardovy ostatky byly nalezeny v září 2012 pod jedním z parkovišť v Leicesteru na místě někdejšího františkánského kostela. Kostra vykazovala známky těžké skoliózy, zároveň u ní byla nalezena vajíčka škrkavky, jejíž přítomností Richard trpěl. Pravost kostry potvrdila analýza DNA a 4. února 2013 se tak nález stal oficiálním.

Zdroje: Encyclopedia Britannica / Birmingham

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom