18. února 2024 07:10

Nechal se pomalu rozdrtit kameny, než aby promluvil. Muž, který proklel celý Salem, věděl, co dělá

Zakázaná historie S6 (10) – Mučení Gilese Coreyho

V únoru 1692 se malé městečko Salem v Massachusetts stalo místem jednoho z nejděsivějších honů na čarodějnice. Nikdo nebyl v bezpečí, komunitou se dominovým efektem šířilo obvinění za obviněním, což nakonec stálo život víc než dvacet nevinných žen a mužů.

Farmář Giles Corey byl jedním ze šesti mužů, kteří v Salemu vedle 19 žen zaplatili životem obvinění z čarodějnictví životem. Na rozdíl od všech ostatních ale u soudu odmítl uvést, zda je vinen, či nevinen. Corey věděl, co dělá. Byl vlastníkem rozsáhlých pozemků a podle tehdejšího právního systému v případě, že se rozhodl mlčet, nemohl jeho majetek propadnout britské koruně.

Rozmačkán kameny

Právo nevypovídat ale v roce 1692 neexistovalo, takže soud nařídil jeho mučení. Giles Corey, kterému v té době bylo 71 let, tak měl být pomalu rozdrcen těžkými kameny v naději, že se z něj podaří dostat doznání.

„Trest spočíval v tom, že ho vyvedli ze soudní síně a jeho tělo zatížili tak těžkými kameny, že to sotva vydržel. Pak přidávali další, dokud se nepřizná nebo nezemře,“ řekl v dokumentu Zakázaná historie vysílaném na Prima ZOOM americký historik Richard Felix. Během mučení se Gilese Coreyho salemský šerif ptal, zda změnil názor a přizná se. „Další kameny,“ odpověděl místo toho Corey.

Protože cílem nebylo ho zabít, ale přimět k přiznání, postupovali mučitelé pomalu a snažili se proces co nejvíc protahovat. Výsledkem ale bylo jen to, že se vyslýchaný pomalu hodinu za hodinou dusil a drcen tíhou kamenů umíral. Giles Corey tak jako jediný ze všech obviněných nebyl oběšen, ale zemřel v důsledku mučení.

Protože při mučení nepřiznal vinu ani nevinu, zdědila jeho rodina pozemky i majetek. Podle místní legendy ale byla Coreyho největším odkazem kletba, kterou pronesl při posledním vydechnutí. Proklel při tom nejen šerifa, ale i celé městečko. „Je to zvláštní, ale od té doby každý šerif okresu Essex sídlící v Salemu zemřel během výkonu úřadu, nebo musel předčasně skončit kvůli potížím se srdcem nebo tlakem,“ popsal důsledky kletby salemský historik Thomas Vallor. Podle něj to trvalo až do roku 1991, kdy se sídlo šerifa přesunulo mimo Salem.

Přečtěte si také: Nejhorší mučení světa mělo způsobit nepředstavitelnou bolest. Bylo vyhrazeno jedinému zločinu

Druhá část kletby Gilese Coreyho se pak projevuje tím, že místní vidí v ulicích bloudit jeho ducha před tím, než se ve městě přihodí něco zlého. Zatím nejznámější zjevení se odehrálo v roce 1914, kdy z ničeho nic začala v noci asi jedna třetina města hořet.

Zdroj: The New YorkerSmithsonian Magazine

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom