22. ledna 2024 10:50

Britové potlačili povstání Palestinců s absurdní krutostí, vybíjeli celé vesnice

Izrael a Palestina: Zrod konfliktu (2) – povstání 1937.mp4

V letech 1936-39 zmítalo Palestinou velké arabské povstání namířené proti Židům a zejména Britům, kteří toto území spravovali.

Arabské povstání začalo jako odpor proti zrychlené židovské imigraci do Palestiny, záhy se ale stalo masovým povstáním proti britské správě a vyžádalo si nasazení početných britských jednotek. Povstalci se zmocnili Starého města v Jeruzalémě a města Beerševa a na různých místech přepadali banky a vyhazovaly do vzduchu vlaky. V jižní části Palestiny ztratili Britové částečně po dobu povstání kontrolu nad celou oblastí.

Přečtěte si také: Židovský stát zachránily zbraně a letadla z Československa. Klíčovou roli sehrál Žatec

Likvidace celých vesnic a mučení

Britové reagovali velmi tvrdě – přisunuli posily včetně letadel, děl a obrněných aut a začali ničit celé vesnice. „Třicet osm vesnic bylo zcela zničeno. Ulice, tržiště i městské čtvrti,“ popsal britskou reakci v dokumentu Izrael a Palestina: Zrod konfliktu vysílaném na Prima ZOOM odborník na dějiny Palestiny Mustafa Kabha. Jednalo se o největší nasazení britské armády proti povstání v koloniích před druhou světovou válkou.

„Nejbrutálněji se k Palestincům chovaly skotské pluky,“ říká Mathew Hughes, který se zabývá britskou vojenskou historií. Mučení podle něj zahrnovalo drogy, waterboarding, bičování a některé druhy sexuálního násilí. Ve vesnici al-Bassa poblíž libanonských hranic, která byla kompletně zničena a vypálena, vojáci nahnali zajaté Palestince do autobusu a řidiče přinutili najet na připravenou minu.

Běžnou praxí britské armády bylo při přesunech vojenských konvojů využívat Arabů jako živých štítů. Vojáci přivazovali rukojmí ke kapotám nákladních automobilů nebo je nakládali na malé plošinové vozy zapojené před lokomotivou vlaku. Řidiči náklaďáků mnohdy v cíli cesty „svého“ Palestince záměrně přejeli s tím, že svou práci už odvedl.

Mohlo by vás také zajímat: PŘEHLEDNĚ: Izrael versus Palestina. V čem spočívá stoletý mocenský konflikt?

Podle britských záznamů bylo přes 100 Palestinců během povstání oběšeno, počty lidí zastřelených při akcích v terénu jsou ale neznámé. Tento drsný a brutální koloniální masakr nakonec zaplatilo životem 4000-7500 Palestinců.

Zdroje:

Mathew Hughes: The Banality of Brutality: British Armed Forces and the Repression of the Arab Revolt in Palestine, 1936-39

Charles Anderson: When Palestinians Became Human Shields: Counterinsurgency, Racialization, and the Great Revolt (1936–1939)

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom