9. prosince 2022 13:46

Husité se po Lipanech nevzdali, poslední velký oddíl padl až o 15 měsíců později

Podle učebnic měli husité v Čechách skončit bitvou u Lipan 30. května 1434. Tedy kromě obléhání malého hradu Sion o tři roky později. Jenže to bylo trochu jinak.

Rok a tři měsíce od rozprášení sirotčího vojska husitů v bitvě u Lipan se v létě 1435 hlavní boje mezi katolickou šlechtou a husity přesunuly do jižních Čech. Zde se Oldřich II. z Rožmberka rozhodl dobýt hrad a město Lomnici nad Lužnicí, dlouholetého spojence táboritských husitů. Město se Janu Žižkovi vzdalo už v roce 1420, hejtmanem zde byl jmenován Jan Roháč z Dubé.

O 15 let později, v roce 1435, ale posádce velel hejtman Jan Řezník, kterému se z obleženého města podařilo vyslat do necelých 50 kilometrů vzdáleného Tábora žádost o pomoc. Ta skutečně dorazila. Celkem 48 vozů se zásobami a střelivem a až 1000 bojovníků prošlo bez odporu do města a na čas posílilo jeho posádku.

Husité ustupovali do Tábora

Táboritský oddíl se vydal 17. srpna spolu s vozy z Lomnice zpět. Rožmberští posílení o oddíly z Českých Budějovic ale právě na tuto chvíli čekali. Pověsili se husitům na paty. Ti ustupovali k Táboru obloukem přes Černovice a Křeč. Právě tady, 20 kilometrů od táborských hradeb, museli 18. srpna 1435 pod tlakem pronásledovatelů sešikovat vlastní vozovou hradbu a připravit se na boj v obklíčení.

Ještě před jeho zahájením se k Táboru prodral posel se zprávou o situaci. Táborští vyslali směrem k obleženému oddílu pomoc v počtu asi 300 mužů, ale tu rožmberští objevili a rozprášili.

Situace táborských nebyla jednoduchá. Vozová hradba poblíž kostelíka ve vesnici Křeč sice poskytovala ochranu, bitva se ale vedla palnými zbraněmi a došlo i na boj z blízka. Před půlnocí osudného dne se podařilo útočníkům vozovou hradbu prolomit a proniknout dovnitř. V boji muže proti muži pak byl úderný oddíl husitů po půlnoci 19. srpna 1435 zničen. Odhaduje se, že padlo nejméně 400 mužů a dalších 400 bylo zajato.

Pro Tábor šlo o drtivou porážku – oddíl představoval poslední údernou sílu, kterou mohli tamní husité vyslat za hradby. Po jeho zničení v bitvě u Křeče aktivita husitů značně ochabla a 12. listopadu padla i devět měsíců obléhaná Lomnice nad Lužnicí. Mnozí táborští husité začali přemýšlet o vyjednávání s Rožmberky.

Zdroj: Petr Čornej: Husitství a husité

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom