22. března 2024 13:45
Adam Vala

Sovětský svaz neměl peníze, a tak Pepsi prodal 17 ponorek nebo torpédoborec? Podivná historka baví dodnes

Rozpadající se Sovětský svaz hledal peníze, kde se dalo. Putovaly ale nakonec jeho lodě a ponorky do USA?

Kolem společnosti Pepsi se už dlouhé roky točí jeden zajímavý a notně záhadný příběh. Podle dobových článků totiž měla na konci osmdesátých let uzavřít obchod se Sovětským svazem, v rámci kterého se dostala k rozsáhlé flotile lodí a ponorek. New York Times tvrdí, že šlo o 17 ponorek, křižník, fregatu a torpédoborec, čímž by Pepsi vlastnila šesté největší námořnictvo na světě. Nakonec ale k obchodu nedošlo, byť i vysvětlení zní dost neuvěřitelně.

Namísto rublů lodě

Nejprve je nutné se ptát, proč by měl mít Sovětský svaz zájem zbavit se tolika plavidel a ještě k tomu ve prospěch společnosti prodávající limonádu. Odpověď má co dočinění se stavem financí na konci osmdesátých let minulého století, kdy byl rubl v podstatě nesměnitelným platidlem. Problém bylo možné obejít tím, že se platilo jiným zbožím, v tomto případě mělo jít o zisky společnosti Pepsi plynoucí ze stáčíren v Rusku, kterých měla Pepsi v té době 21 a toužila se ještě o několik dalších rozrůst.

Čtěte také: Stalin, vrah Čechů. Sovětský tyran jich popravil asi pětkrát víc než Gottwaldova totalita

Další důležitou věc dodává Business Insider, který uvádí, že lodě byly před vyřazením a hodily se bez nadsázky spíše do šrotu. Ani to ale není na historce podstatné, protože podle zprávy listu Los Angeles Times k odeslání lodí v rámci smluveného obchodu nikdy nedošlo. Dohoda se údajně rozpadla s koncem Sovětského svazu a jediné, co se mělo mezi společnostmi fakticky odehrát, bylo získání výhradních práv na distribuci vodky Stoličnaja v USA ze strany Pepsi a současně i možnost otevřít v Moskvě dvě restaurace řetězce Pizza Hut, který rovněž Pepsi vlastnila. Upozorňuje na ně mimochodem i reklama s Michailem Gorbačovem.

Ačkoliv tedy k jakémukoliv transferu vojenské techniky pravděpodobně nedošlo, nemělo to ve finále zabránit tehdejšímu generálnímu řediteli Pepsi Donaldu M. Kendallovi, aby se bezpečnostnímu poradci amerického prezidenta George Bushe staršího chlubil skvělým výsledkem. „Odzbrojujeme Sovětský svaz rychleji než vy,“ měl Kendall podle New York Times pronést. Kde je ale pravda, už dnes asi ví jen málokdo.

Zdroj: New York Times, Los Angeles Times, Business Insider

Video, které jste mohli minout: Co kdyby v srpnu 68 nepřijely tanky? Dubček by přišel o moc, Slováci se mohli odtrhnout

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom