28. srpna 2024 08:27
Adam Vala

Ježíš konal zázraky už jako dítě, papyrus objevený v knihovně vzbudil nadšení

Zřejmě nejstarší známý opis takzvaného Tomášova evangelia dětství o zázracích, které Ježíš Nazaretský konal coby dítě, ležel desítky let bez povšimnutí v hamburské knihovně.

Ježíš Nazaretský je ústřední postavou křesťanství. I z toho důvodu jde o postavu nesmírně vlivnou, ale zároveň zahalenou značným tajemstvím. Ačkoliv Ježíš s největší pravděpodobností skutečně existoval, historikové či teologové o něm ve skutečnosti vědí jen málo, zejména pak o jeho raném životě.

Přečtěte si také: Proč je Ježíš všude zobrazován jako běloch? Bible o jeho vzhledu mlčí

Opírají se většinou o apokryfní spisy, tedy takové, které nebyly zařazeny mezi biblické texty odsouhlasené Tridentským koncilem v roce 1546, přesto by však mohly posloužit jako cenný historický pramen. Jeden takový ležel dlouhá desetiletí bez povšimnutí ve Státní a univerzitní knihovně Carla von Ossietzkyho v Hamburku a jde s největší pravděpodobností o fragment nejstarší známé verze Tomášova evangelia o Ježíšově dětství.

Přehlížený fragment papyru

V dotyčné knihovně je papyrus označený jako P.Hamb.Graec. 1011, ale podle papyrologů Lajose Berkese z Institutu pro křesťanství a antiku na Humboldtově univerzitě v Berlíně a Gabriela Nocchiho Macedy z Univerzity v Lutychu v Belgii si zaslouží zvláštní pozornost. Nejstarší známý exemplář Tomášova evangelia dětství doposud pocházel z kodexu z 11. století, avšak tento nově objevený fragment byl pravděpodobně napsán již ve 4. nebo 5. století našeho letopočtu. Z historického hlediska se jedná o významný posun směrem k době, kdy bylo Tomášovo evangelium dětství původně sepsáno – odhaduje se, že to bylo ve 2. století. To by mohlo výrazně snížit míru zkreslení, k němuž během staletí nevyhnutelně docházelo.

„Tento dokument je pro výzkum Ježíšova života velmi zajímavý,“ uvedl Berkes pro odborný časopis Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik. „Jednak proto, že se nám jej podařilo datovat do 4. až 5. století, což z něj činí nejstarší známou kopii Tomášova evangelia. Důležité je ale i to, že jsme byli schopni získat nové poznatky o předávání obsahu i samotného textu dalším generacím,“ dodal Berkes. Evangelium mělo být původně sepsáno v řečtině, čemuž odpovídá i objevená novější verze z hamburské knihovny.

„Domnívali jsme se, že jde o součást nějakého běžného dokumentu, například soukromého dopisu či seznamu věcí, protože písmo působí velmi neohrabaně,“ zhodnotil přibližně 11 krát 5 centimetrů velký kus papyru obsahující 13 řádků řeckých písmen. Historikové si však následně všimli slova Ježíš, což je vedlo k důkladnějšímu zkoumání. Písmeno po písmenu rozluštili obsah a zjistili, že nejde o obyčejný dokument. Domnívají se, že neuspořádaný vzhled písma by mohl být výsledkem opisování jako cvičení v klášteře.

Mohlo by vás také zajímat: Jak vypadá Ježíšek? A jak unese všechny dárky? Na dětské otázky odpovídá arcibiskup Graubner

Samotný text pak vypráví příběh o druhém Kristově zázraku, kdy si malý Ježíš hrál u říční pevnosti a z hlíny vytvořil vrabce. Když ho jeho otec Josef pokáral za to, že něco takového dělá v sobotu, Ježíš zatleskal, hliněné figurky 12 vrabců oživly a na jeho povel odletěly pryč.

Zdroj: IFL ScienceHumboldt-Universität zu Berlin

Video, které jste mohli minout: Prospali celá staletí. Jejich příběh využívají hned dvě velká náboženství

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský