25. září 2023 06:00
Adam Vala

Nejbohatší sportovec historie? Jordan nebo Mbappé se k jeho rekordnímu jmění ani nepřibližují

Absolutní rekordman se zúčastnil více než 4 000 závodů, v nichž získal odměny dalece převyšující výdělky všechny fotbalistů, tenistů, golfistů nebo boxerů.

V průběhu letní přestávky před sezonou 2023–2024 usiloval arabský fotbalový klub Al-Hilál o získání fotbalisty Kyliana Mbappého z klubu Paris Saint-Germain. Nabídka byla astronomická – přes 7 miliard korun za přestup, podpisový bonus přímo pro Mbappého ve stejné výši a příslib výdělku až 23 miliard korun za pouhou první sezonu. Ačkoliv francouzský velkoklub souhlasil, že zástupci Al-Hilál mohou začít s Mbappém jednat, 24letý fotbalista odmítl a na astronomickou částku nereagoval.

K tématu: Mbappé vs. Haaland. Vzniká největší rivalita mezi fotbalisty od Ronalda s Messim?

Ihned se začalo mluvit o tom, že tím skončily šance na přepsání historických tabulek nejdražších a nejlépe vydělávajících sportovců a o promarněné příležitosti zajistit se na délku několika desítek životů. Faktem ovšem je, že historikové se těmto číslům mohou stále jen smát, vzhledem k tomu, že by se Mbappé ani nepřiblížil k tomu, jaké jmění dokázal nashromáždit už před více než 2 000 lety římský vozataj Gaius Appuleius Diocles.

Pokud bychom se totiž skutečně měli zabývat tím, kdo ve svém životě vydělal nejvíce peněz sportem, museli bychom se vrátit k vozatajským závodům a příběhu zmíněného sportovce. Za svou kariéru, která trvala neobvykle dlouho – konkrétně od jeho 18 do 42 let – totiž podle historických zápisů, nacházejících se mimochodem u jedné z jeho soch, vydělal neuvěřitelných 36 milionů sesterciů. Starověké římské platidlo se samozřejmě dá přepočítat na dnešní hodnotu, která by však po přepočtu činila více než 343 miliard korun, tedy násobně víc, než na kolik si mohl přijít Kylian Mbappé nebo jakýkoliv jiný sportovec. Diocles byl navíc skutečnou superstar své doby, závodil i v Circu Maximu před více než 100 000 diváky a každá událost, jíž se účastnil, lákala další obrovské davy.

Jen pro kontext, na vrcholu žebříčku nejlépe vydělávajících sportovců moderní éry je podle portálu Sportico Michael Jordan, který sportem vydělal po započtení inflace přibližně 75 miliard korun. Je to hodně, ale nepřibližuje se to bohatství, které nashromáždil Diocles. Zajímavostí nicméně zůstává, že nikdo už dnes není s určitostí schopný říct, zda byl slavný vozataj otrokem, či nikoliv. Pokud by první varianta platila, je nanejvýš pravděpodobné, že by vyinkasoval jen část z peněz, které dokázal z více než 4 000 závodů získat.

Zdroj: Sportico, Lapham's Quarterly, Vroma

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom