21. října 2024 10:05
Adam Vala

Geoglyfy v poušti Atacama ničí závodní auta a motorky, úřady jen krčí rameny

V průběhu roku 2024 odhalili vědci stovky nových obřích obrazců vyrytých do země na planině Nazca. Šlo o obrovský průlom pro archeologii, o který se zčásti postarala umělá inteligence, radost vědecké obce ale netrvala příliš dlouho. Jiná část unikátních geoglyfů, jak se rytiny nazývají, totiž mizí pod koly motocyklů a závodních vozů.

Geoglyfy v Alto Barranco, nacházející se na severu Chile, vytvořili původní obyvatelé této oblasti podél migrační cesty mezi oázou Pica a pobřežím Tichého oceánu. Obrazce vznikly v letech 900-1450 našeho letopočtu odstraněním tmavších kamenů a oblázků, čímž se odkryla světlejší vrstva písku pod nimi. Díky neuvěřitelně suchým podmínkám v poušti Atacama zůstaly tyto archeologické památky po staletí neporušené, dnes to už ale bohužel neplatí.

Čtěte také: Peruánské geoglyfy nemohly vzniknout bez létání. Jejich původ má fantastické vysvětlení

Na vině jsou neoficiální závody

Nadace Atacama Desert oznámila, že mnoho tamějších geoglyfů bylo těžce poškozeno stopami motorových vozidel a obrátila se na organizátory Atacama Rally s žádostí o vyjádření. Podle listu New York Times se však pořadatelé závodu od jakýchkoliv zásahů do obrazců distancovali a uvedli, že všechna závodící vozidla jsou vybavena modulem GPS, podle kterého je možné přesně sledovat jejich pohyb. „Účastníci se drželi vyznačené trasy, kterou schválily regionální úřady, kdyby z ní někdo sjel, systémy GPS by je na to upozornily,“ hájili se organizátoři Atacama Rally.

Vinu pak přičítají neoficiálním závodům a soukromým výletům do pouště, v oblasti ale působí také těžaři, kteří využívají nákladní vozy a jinou těžkou techniku, která může geoglyfy rovněž narušovat. Problém ale podle archeologů tkví i v údajném vlažném přístupu úřadů, které prý nepodnikají dostatečné kroky, aby geoglyfy ochránily. „Je nutné pochopit, že poškození národních památek není přestupek, ale trestný čin,“ řekl magazínu Expres Bío Bío archeolog Luis Pérez, ředitel Regionálního muzea v Iquique.

Mohlo by vás také zajímat: Archeologové v Peru objevili nový geoglyf. Na slavné planině Nazca připomíná kočku

Je však otázkou, jestli jeho apel padne na úrodnou půdu a úřady skutečně začnou jednat. Poškození se totiž nepodařilo zabránit ani v Nazce a je patrně jen otázkou času, než k újmě přijdou další geoglyfy na jiných místech Jižní Ameriky.

Zdroj: New York TimesExpres Bío Bío

Video, které jste mohli minout: Objev veliké tajemné hlavy odkryl záhadu, která vědcům nedá spát. Souvisí i s magnetismem

Adam Vala