3. října 2024 16:00
Adam Vala

Další stovky záhadných obrazců v poušti Nazca. K unikátnímu objevu došlo díky revoluci v archeologii

Tým archeologů v Peru s pomocí umělé inteligence objevil 303 dosud neznámých obřích geoglyfů v poušti Nazca. Tyto rytiny zahrnují vyobrazení ptáků, rostlin, pavouků, lidských postav s čelenkami, uťatých hlav a dokonce i kosatky držící nůž.

Objev, za kterým stojí tým vědců z univerzity v japonské Jamagatě, téměř zdvojnásobil počet známých geoglyfů v Nazce, které vznikaly před více než 2000 lety. Geoglyfy, tedy ona tajemná umělecká díla vytvořená pomocí kamenů nebo štěrku, se nacházejí v poušti asi 50 kilometrů od pobřeží. V této suché a neúrodné oblasti přečkaly tisíce let, což umožnilo jejich dnešní zkoumání.

Umělá inteligence mění archeologii

V posledních letech došlo k nárůstu objevů díky pokročilému snímkování s vysokým rozlišením, ale celý proces výrazně urychlilo využití umělé inteligence. Tým pod vedením profesora archeologie Masata Sakaie ze zmíněné univerzity vyvinul i ve spolupráci se společností IBM model umělé inteligence, který analyzoval obrazy 430 známých geoglyfů a dokázal identifikovat další místa, kde by se obrazce mohly vyskytovat.

Přestože umělá inteligence navrhla více než 47 000 možných lokalit s výskytem geoglyfů, tým zúžil výběr na 1 309 kandidátů s nejvyšším potenciálem a nakonec objevil 303 nových obrazců. Z toho 178 míst bylo navrženo přímo modelem AI a 125 dalších bylo objeveno při terénních pracích, které zahrnovaly i používání dronů pro fotografování z výšky. „Použití umělé inteligence bylo revolucí v archeologických objevech, protože výrazně snížilo množství manuální práce při hledání nových lokalit,“ uvedl vedoucí týmu v prohlášení, které bylo spolu s celou prací zveřejněno v časopise PNAS.

Čtěte také: Kočka na planině Nazca: Nově objevený geoglyf je starý 2 000 let

Co znamenají obrazce z Nazcy?

Ovšem zatímco jsou vědci schopní zjistit lokalitu a identifikovat jednotlivé geoglyfy, přesný význam těchto obrazců zůstává stále záhadou. Hlavní teorie naznačují, že mohly sloužit jako posvátný prostor či místo poutí. Další hypotézy uvádějí, že geoglyfy mohly sloužit ke kalendářním nebo astronomickým účelům, k rituálům, tanci či komunikaci. Nové objevy však mohou poskytnout více informací.

Zajímavé totiž je, že větší geoglyfy znázorňují zvířata a rostliny, zatímco menší, které jsou častěji figurativní, zahrnují lidské postavy nebo rituály, jako je například obětování lidí. Vědci se domnívají, že některé z menších obrazců byly vytvořeny podél starověkých cest, zatímco větší se nacházejí poblíž přímých linií, čtverců a lichoběžníků, které mohly být využívány pro ceremonie na konci poutí. Sakai uvedl, že je další výzkum zaměřen na dešifrování přesného významu těchto geoglyfů, a tým doufá, že bude moci již brzy zveřejnit své závěry.

Zdroj: PNASYamagata University Institute of Nasca

Video, které jste mohli minout: Celou kulturu zničil hazard. Úžasný příběh zahrnuje božího syna a jeho dvě manželky

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský