3. dubna 2024 06:04

Peruánské geoglyfy nemohly vzniknout bez létání. Jejich původ má fantastické vysvětlení

Tajemství odhalená z výšky (5) – Tajemný geoglyf

Historie je obecně plná záhad, jež dost možná nikdy nepochopíme. Byť panuje zažitá představa, že člověk do 20. století nelétal, existují zároveň určité pozůstatky dob minulých, které se nás snaží přesvědčit o opaku.

Ať už se jedná o staré indické texty, v nichž se vyskytují létající stroje, eposy pojednávající o časové dilataci, či dokonce samotná bible, v jejíchž kapitolách někteří spatřují svědectví o létajících strojích, z různých zdrojů se nabízejí teorie, že člověk opanoval vzduch už před pár tisíci lety. V jižní části Peru brázdí tamní kopce desítky metrů dlouhé obrazce rozličných tvarů, od různých zvířat po lidské postavy, jak uvidíte v pořadu Tajemství odhalená z výšky na Prima ZOOM. Takzvané geoglyfy byly objeveny ve 20. letech 20. století a má se za to, že je vytvořili místní Indiáni před dvěma tisíci lety. V té době totiž náhorní plošinu Nazca, na níž se nachází na 300 těchto geoglyfů, zemědělsky využívali.

Čtěte také: Nové záběry UFO? Nad americkou základnou měla proletět záhadná „medúza“, měnila směr i barvu

Je to pták? Je to letadlo? Je to architekt!

Zastánci teorie o starověkých astronautech tvrdí, že se jednalo o dílo mimozemšťanů, kteří si tak vyznačovali přistávací plochy. Podle antropologa Johana Reinharda je jejich význam mnohem prozaičtější„Vypadá to, že linie neukazovaly na nic na Zemi či na nebi, spíš označují místa, kde se prováděly rituály pro zavodnění a úrodnost půdy.“

Stejně tak byla jednoduše vysvětlena metoda, jakou byly geoglyfy vyrobeny. Stačí odstranit 10-20 cm povrchové tmavě zbarvené horniny a objeví se světle zbarvený vápencový nebo pískovcový podklad. Za několik hodin dokáže obrazec vytvořit menší skupina lidí. Nicméně geoglyfy mají jeden aspekt, který nejde uspokojivě vysvětlit. Obrazce jsou totiž vidět jen ze vzduchu, ze zemského povrchu jsou prakticky nerozlišitelné, takže ani jejich tvůrci je nemohli pozorovat vcelku. Bez potřebného nadhledu by tvůrci geoglyfů těžko mohli vytvořit tak přesné obrazce.

Mohlo by vás také zajímat: Létající stroje mohly existovat před tisíci lety, starověké texty popisují vyspělou technologii

Konec konců ani indiánské mýty nebyly prosté podivných entit, které můžeme dnes interpretovat jako důmyslně zkonstruované letouny. Jedním z těchto mýtů je například Hromový pták, velká bytost s křídly z kovových břitů, která chrlila oheň z očí. Nicméně ani v tomto ohledu nemusíme zacházet do krajností fantastiky. Podle některých expertů mohli domorodci využívat primitivní horkovzdušné balony, případně draky, které unesly jednoho člověka, koordinátora tvorby obrazce. Na první pohled se to zdá obyčejné, přesto je myšlenka, že lidé znali létání už v dávných dobách, fascinující.

Zdroje: National Geographic/Encyclopedia Britannica

Mohli jste minout: Létající stroje mohly existovat před tisíci lety:

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom