21. března 2024 14:55

Andělé se projevovali jako děsivá monstra. Podívejte se na jejich bizarní podobu

Vetřelci dávnověku S14 (7) – Andělé z vesmíru

Svědectví o podivných létajících objektech v současné době označovaných jako UAP už se prakticky stalo součástí naší reality. Podle některých odvážnějších tvrzení jejich přítomnost zachytila už jistá nejprodávanější kniha světa.

Napříč množstvím biblických kapitol se objevují poslové nebes, andělé, kteří dávají postavám jednotlivých příběhů směr. Různé části Bible je popisují odlišně, od vznešených postav s planoucím mečem, přes bytosti s rozličným množstvím párů křídel, až po vskutku bizarní entity, na nichž není příliš lidského.

Čtěte také: Rudé UFO velké jako fotbalové hřiště. Nad základnou v USA se rozpoutalo peklo, říká oficír

Nepříjemný pohled na anděly

Takovou podobu andělů najdeme ve starozákonní knize Ezechiel, kde k titulnímu hrdinovi promluví Hospodin doprovázený jednotkou nebeských bytostí. Právě snadno se nabízející interpretace této kapitoly hraje do karet příznivcům ufologie a teoriím spisovatele Ericha von Dänikena. Popis andělů v knize Ezechielově je totiž krajně znepokojivý a vypadá spíše jako popis bizarních strojů než božských bytostí:

„Když jsem na ty bytosti hleděl, hle, na zemi u těch bytostí, před každou z těch čtyř, bylo po jednom kole. Vzhled a vybavení kol bylo toto: třpytila se jako chrysolit a všechny čtyři se sobě podobala; jejich vzhled a vybavení se jevilo tak, jako by bylo kolo uvnitř kola. Když jela, mohla jet na všechny čtyři strany a při jízdě se nezatáčela. Jejich loukotě byly mohutné a šla z nich bázeň; ta čtyři kola měla loukotě kolem dokola plné očí.“

Andělé z vesmíru

Někteří zastánci tzv. paleoastronautiky, tedy teorie, podle níž vývoj lidstva ovlivnily mimozemské civilizace, vnímají tento popis jako zásadní podklad. V pořadu Vetřelci dávnověku na Prima ZOOM se tohoto výkladu Ezechielovy knihy chytí Tim Burchett, kongresman za Republikánskou stranu v americkém státě Tennessee.

„Je to jako když vidíte přistávat prezidenta v helikoptéře. Nevidíte jen jeden vrtulník, je jich tam víc,“ vysvětluje svůj pohled kongresman. „Takže to zní, jako by Ezechiel viděl něco, co nemohl přesně popsat, tak použije něco, co vidí každý den. A vidí kolo, protože kolo bylo v té době vrcholem technologie.“

Těžko dnes posoudit, co přesně se stalo v 6. století před Kristem, ze kterého kapitola pochází. Nutno ale říci, že andělé v Bibli nemají jedinou ustálenou podobu, jedná se o spirituální bytosti přejímající podobu podle potřeby. Bible zároveň často využívá podobenství, metaforu a alegorii a některé vyobrazené jevy není radno vykládat doslovně.

Zdroje: Bible.com/Christianity.com

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom