13. března 2024 07:35

Létající stroje mohly existovat před tisíci lety, starověké texty popisují vyspělou technologii

Vetřelci dávnověku S14 (7) - Vimána

Létající stroje dnes nejsou nic mimořádného, nakonec jsou tu s námi od roku 1903, kdy se uskutečnil první let bratří Wrightů. Nicméně podle jistých teorií se vysoko nad zemským povrchem proháněly létající stroje už před několika milénii, a jejich aktivitu zaznamenaly starověké texty.

Různé mýty jsou plné příběhů o bozích, kteří létali na okřídlených monstrech nebo ohnivých vozech, a podobné prvky najdeme takřka po celém světě. Domorodí Američané mají mýtus o Hromovém ptáku, mocné entitě s kovovými křídly, která létala po obloze a ohnivým zrakem ničila rohaté hady vylézající z podsvětí. Ve starověkých indických textech se nicméně objevují mnohem podrobnější popisy fantastických mechanismů, které jako by vypadly ze standardní vědeckofantastické fikce.

Čtěte také: Nové záběry UFO? Nad americkou základnou měla proletět záhadná „medúza“, měnila směr i barvu

Létající věž

„Existují příběhy o lodích, které vzdorovaly gravitaci a létaly velkou rychlostí popírající zákony fyziky,“ upřesňuje doktor Jonathan Young, zakládající kurátor Joseph Campbell Archives v pořadu Vetřelci dávnověku na Prima ZOOM. „Byly válečné, měly výkonné motory a mocné zbraně. V bitvách pálily střely, které ničily města.“

V lodích, o kterých Young mluví, pravděpodobně našly inspiraci indické stúpy. Létající lodě indických božstev, zvané vimány, měly totiž podobný tvar, a sanskrtské texty, například Samarangana Sutradhara, popisují jejich dovednost stoupat, klesat či pohybovat se do různých stran. Mahábhárata se zmiňuje o válce dvou znepřátelených rodů, z nichž ten šťastnější použil vimánu. Podle textu stroj vystřelil na města Vrišisů a Andhakasů jeden šíp nabitý mocí celého vesmíru, čímž vše v dosahu proměnil v prach. Tato událost se měla odehrát kolem 1. tisíciletí před Kristem.

Mohlo by vás také zajímat: Tajemství starých Římanů rozluštěno. Už se ví, proč jejich stavby vydrží víc než naše

Vimány jsou přitom popsány s pozoruhodnými technickými detaily včetně motorů, materiálu a ovládacího panelu, a podle popisu by se mohlo zdát, že místo tisíce let starého textu čteme pár dekád starou sci-fi. Mezi létající stroje v indických spisech ale nepatřily pouze vimány, Další velký epos Rámájana, jehož vznik se datuje do 4.-5. století př. n. l., se zmiňuje o vozu připomínajícím Slunce, jenž se pozorovateli zdál jako mrak plující po obloze.

Zdroje: The Archeologist/Historic Mysteries

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky FTV Prima technologie mýtus Rámájana Jonathan Young Vimány

Populární filmy na Prima Zoom