10. července 2024 07:05

Z Velké pyramidy byly dodnes vyneseny jen tři záhadné předměty. Jeden za podivných okolností zmizel

Archeologický průzkum v Gíze už trvá téměř dvě století a tamní pyramidy patří mezi sedm divů starověkého světa. Přesto za tu dobu archeologové z Velké pyramidy extrahovali pouhopouhé tři předměty, a jejich účel je i po desetiletích výzkumu stejně záhadný, jako při jejich objevení.

Všechny tři artefakty objevil v útrobách Chufuovy pyramidy v roce 1872 britský inženýr Waynman Dixon, proto se jim také říká Dixonovy relikvie. Novinové články, které v té době bedlivě sledovaly všechno, co se u pyramid dělo, o těchto předmětech tvrdí, že jde zřejmě o pracovní pomůcky, které dávní egyptští stavitelé v pyramidě zapomněli. Jistotu, k čemu přesně sloužily, ale dodnes nikdo nemá.

Záhadná koule a ocas holubice

Prvním z podivuhodných předmětů je kamenná koule. Druhý je celý měděný a je vytvarovaný tak, že trochu připomíná ocas holubice. Oba jsou k vidění v Britském muzeu v Londýně, kam je Dixon téměř ihned po nálezu odevzdal.

I třetí artefakt se nakonec dostal do muzea, ačkoli o něco později. Třináct centimetrů dlouhý kousek cedrového dřeva si u sebe ponechal Dixonův kolega, James Grant. Po jeho smrti předmět zdědila jeho dcera, a ta ho v roce 1946 věnovala Aberdeenské univerzitě ve Skotsku. Tam ho ale včas nezařadili do katalogů a brzy nato předmět záhadně zmizel. Na dalších víc než 70 let se po něm slehla zem.

Mohlo by vás zajímat: Pyramidová záhada rozluštěna? Vědci mají jasno, kudy Egypťané vozili stavební materiál

Teprve v roce 2019 na něj jedna z místních výzkumnic náhodou narazila, když otevřela starou tabatěrku v univerzitní sbírce asijského umění a artefaktů. Egyptologové tak konečně dostali příležitost jej důkladně prostudovat.

Zbytek artefaktu je zaseklý v pyramidě

Jak můžete vidět na videu, jediný kus dřeva se už dávno rozlámal na menší kousky. To ale vědcům nijak nepřekáželo, když se snažili zjistit, jak je starý. Datovací metody prokázaly, že pochází z období mezi rokem 3341 a 3094 před naším letopočtem. Historické záznamy přitom Velkou pyramidu datují do období vlády faraona Chufua, což bylo v letech 2580 až 2560 před naším letopočtem. Artefakt tak může být o celých 500 let starší než pyramida sama.

A co víc, vědci sice už dávno vědí, že jde jen o úlomek, od roku 1993 jsou ale v naději, že by mohlo jít o část většího dřevěného předmětu, který v interiéru pyramidy našli s pomocí robotické kamery. Ten ovšem leží na zcela nepřístupném místě, takže si na ověření této teorie budou muset počkat.

Zdroj: University of AberdeenWorld ArchaeologyCNN

Video, které jste mohli minout: 225 tajemných pyramid vládců Egypta nejde navštívit. Pravděpodobně by vám šlo o život

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora