8. července 2024 07:33

Existuje multivesmír? Paralelní světy fungují v několika hypotézách

Kam až sahá nekonečno (1) - Multivesmír

Jedním z nejoblíbenějších konceptů fantastické fikce je teorie mnohovesmíru, tedy možnost existence paralelních realit, v nichž najdeme alternativní verze sebe sama nebo jen jinak fungující společnost. Zároveň jde o seriózní vědecký koncept, jenž řadu let trápí astrofyziky.

Existence mnohovesmíru, nebo multivesmíru má několik hypotetických rámců, z nichž jeden na začátku 21. století představil fyzik Max Tegmark. Připustil existenci vesmírů, jejichž fyzikální zákony se neliší, nebo vesmírů, v nichž platí jiné fyzikální konstanty. Jak si ale máme multivesmír představit?

Čtěte také: Česko bude mít druhého astronauta. Do vesmíru má letět armádní stíhací pilot

Jeden vesmír nestačí

„Klidně je možné mít nekonečný vesmír, který je sám zasazen do nekonečné spousty nekonečných vesmírů, to je vše možné. Zdá se to nelogické, ale představte si, že je náš vesmír zasazen ne ve čtyřech, ale v pěti rozměrech. Takže náš vesmír je nekonečný v těch čtyřech rozměrech, ale hned vedle je jeden v rozměru pátém a opět je nekonečný zase ve svých rozměrech. Tím neříkám, že takový vesmír opravdu je, ale ilustruje to možnost mít nekonečný počet vesmírů, každý nekonečný a oddělený. Stačí jeden rozměr navíc, tak prosté to je,“ rozvádí myšlenku astrofyzik Brian Schmidt v pořadu Kam až sahá nekonečno na Prima ZOOM.

Teoretičtí fyzikové pracují s myšlenkou oblasti zvané brána, nebo membrána, v níž se různé vesmíry shromažďují v paralelně existujících bublinách. Tento předpoklad vychází z tzv. teorie kosmické inflace. Má se za to, že vesmír se při velkém třesku začal rozpínat, což se zastavilo zhruba před 14 miliardami let. Na některých místech vesmíru ale rozpínání pokračuje, zároveň se některé jeho části mohly „odštípnout“, oddělit a vytvořit samostatné vesmíry, v nichž se vyvíjela vlastní soustava částic s vlastními fyzikálními zákony. Proto se vesmíry mohou pohybovat v jednom prostoru.

Podle některých teorií by taková existence paralelních vesmírů mohla vysvětlit existenci temné hmoty, látky, která v podstatě udržuje pohromadě vesmír, byť je sama neměřitelná. Pokud by se našeho vesmíru „dotkl“ jiný vesmír s neznámou soustavou částic, mohl by v něm nechat něco, co pro nás není měřitelné.

Zdroje: Live Science/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský