28. dubna 2024 07:20
Adam Vala

Unesli Julia Caesara a nestačili se divit. Piráti zažili šikanu, básně i krutou odplatu

Není sporu o tom, že Gaius Julius Caesar byl fascinujícím mužem. Ačkoliv jsou mnohá svědectví o jeho činech zatížena vlastní propagandou a příběhy mohly v průběhu let utrpět kvůli přepisování a nejrůznějším vylepšováním, slavný vojevůdce a římský císař zanechal v kronikách a učebnicích dějepisu nesmazatelnou stopu.

Jedna z historek, která má podtrhnout Caesarovu osobnost, se pojí s jeho únosem piráty z Kilíkie, ke kterému došlo kolem roku 75 před naším letopočtem. Ačkoliv se tehdejší i soudobí historikové přou o to, jak celý incident proběhl, v několika bodech se shodují a právě díky tomu nebudete vycházet z úžasu.

Přečtěte si také: Sežrání mihulemi i zašití do pytle. Jaké jsou nejznámější tresty a vraždy antického Říma?

Pozor, plaví se tu Caesar!

Mladý, teprve 25letý Caesar se plavil Egejským mořem. Důvod a cíl jeho plavby jsou jednou z velmi sporných záležitostí na celém příběhu a je zpětně složité určit, jakému pramenu věřit. Trojice římských spisovatelů - Valerius Maximus, Aurelius Victor a Gaius Suetonius Tranquilus - mluví o plavbě v letech 75-74 př. n. l. kvůli zájmu Caesara navštívit Rhodos.

Historik Plútarchos nicméně tvrdí, že k plavbě došlo ještě dříve, kolem roku 80 př. n. l., když se Caesar vracel z návštěvy krále Nikoméda v provincii Bithýnie. A historik Polyainos zčásti souhlasí s Plútarchem, ovšem s tím rozdílem, že k únosu došlo ještě před tím, než Caesar zmíněného krále navštívil, což by dávalo smysl vzhledem ke konci příběhu.

Ať už se ale Caesar plavil kamkoliv, je velmi pravděpodobné, že své únosce řádně vykolejil. Od samého začátku měl totiž zcela odmítnout roli uneseného a vysmál se částce, kterou za něj piráti požadovali. Mělo jít údajně o 20 talentů, to znamená přibližně 620 kilogramů stříbra v hodnotě dnešních 14 milionů korun. Caesar jim ale doporučil, aby požadovali alespoň 50 talentů, tedy více než 35 milionů korun, čímž chtěl podtrhnout skutečnost, že je velmi váženou osobou a zajistit si tak i své přežití.

Nebylo na místě očekávat, že piráti Caesara zabijí, když se vykreslil v takovém světle a navíc neskončil jen u vyčíslení výkupného. Během dne měl piráty nutit poslouchat jeho básně a v noci jim přikazovat, ať se ztiší, protože nemůže spát.

Mohlo by vás zajímat: Nová rekontrukce Caesarovy podoby je fascinující podívanou. Jak ve skutečnosti vypadal?

S piráty měl na ostrově Farmakonisi strávit necelých 40 dnů, zapojoval se do jejich her i cvičení a občas s nimi vtipkoval, že je všechny ukřižuje. Naneštěstí pro piráty to ale nebyl ze strany Caesara žádný vtip, čímž se dostáváme k detailům příběhu, jak je popsal Polyainos. Poté, co z Říma skutečně dorazilo výkupné a budoucí císař měl být propuštěn na svobodu, využil loďstva krále Nikoméda, piráty našel, zajal, nechal je převézt do Milétu a - hádáte správně - nechal je skutečně ukřižovat.

Zdroj: Britannica, BigThink, A. M. Ward - Caesar and the Pirates

Mohli jste minout v dokumentární sérii Koloseum: Císař Commodus v Koloseu skutečně bojoval - dokonce mnohokrát

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom