21. dubna 2024 07:00

Úžasná římská helma připomínala rezavý kbelík. Repliky ukázaly, o jaký jde poklad

Helmu našli před dvaceti lety amatérští archeologové na poli ve Velké Británii a její rekonstrukce trvala roky. Nyní si ji lidé mohou v muzeu opět prohlédnout, a to i se dvěma výjimečnými replikami.

Zhruba před dvaceti lety objevili dva amatérští archeologové na jednom z mnoha polí v britském hrabství Leicestershire podivný předmět. Na první pohled připomínal pořádně prorezlý kbelík, a tak ho odložili s nezájmem. Teprve když jej pořádně prozkoumali, zjistili, že mají v rukou úžasný poklad.

Ten „rezavý kbelík“ byl totiž ve skutečnosti dva tisíce let starou helmou, která kdysi patřila římskému důstojníkovi kalvárie. Římané Británii okupovali od roku 54 před naším letopočtem až do roku 410.

Hallatonský poklad

Takzvaná Hallatonská helma je z postříbřeného železa a byla bohužel ve velmi špatném stavu. Odborníci z Britského muzea, kteří se pustili do její rekonstrukce, na opravě pracovali několik let. A rekonstrukcí prošlo i pět dalších kusů, které k ní patří a archeologové je našli poblíž. Nakonec se zaměstnancům muzea povedlo helmu z 80 procent zkompletovat.

Běžní smrtelníci si proto tenhle kus historie mohou poprvé prohlédnout až nyní. Vystavilo ji Muzeum Harborough spolu s dalšími kusy takzvaného Hallatonského pokladu, který je složený z více než 5000 mincí a dalších předmětů nalezených v oblasti a pocházejících ze stejné doby.

Nádherné repliky

To ale ještě není všechno. Muzeum totiž také návštěvníkům odhalilo dvě repliky slavné helmy, jednu ručně udělanou a jednu vytištěnou na 3D tiskárně, které ukazují, jak mohla nalezená helma vypadat v době, kdy byla nová. Teprve na nich mohou laici skutečně pochopit, jak úchvatný kus historie se archeologům povedlo nalézt.

Zdroj: Leicestershire.gov.uk, Harborough Museum, Britishmuseum.org

Video, které jste mohli minout: Když Etna vysílá kouřové signály. Záběry nejaktivnější sopky Evropy odhalují vzácný jev

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom