21. listopadu 2023 15:00

Atentát na Kennedyho ve vší brutalitě. Utajovaná nahrávka ukazuje i zásah, který byl vystřižen

Atentát na prezidenta Kennedyho změnil Ameriku a otřásl světem. Na videu je však zachycen jen vzácně.

Atentát na amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho je dodnes obestřen řadou tajemství a konspiračních teorií. A jejich fanoušci stále přicházejí s velkým množstvím nepravděpodobných odhadů toho, co se 22. listopadu 1963 v Dallasu ve skutečnosti stalo.

Atentát na videu

Ačkoli zabití prezidenta Kennedyho obletělo svět, záznamů útoku mnoho není. Tragický okamžik však zaznamenal amatérský kameraman a oděvník Abraham Zapruder, po kterém nahrávka i nese jméno Zapruderův film. Jde o nahrávku dlouhou 26 vteřin a kromě jízdy otevřeného vozu je v ní samozřejmě vidět i explicitní moment zásahu do prezidentovy hlavy. Tato pasáž byla z dobových zpracování filmu vystřižena, novináři se totiž rozhodli ve spolupráci s vyšetřovateli daný segment neuveřejnit.

Zapruder byl obratem po pořízení záznamu kontaktován reportéry, kterým film také prodal. Není se čemu divit, jeho záznam atentátu byl nejkvalitnější a nikdo nebyl zabití Kennedyho tak blízko a v tak vhodném úhlu jako on. Z toho důvodu se Zapruderův film stal jedním z hlavních materiálů, které zkoumala Warrenova komise, jež byla pojmenována podle předsedy amerického nejvyššího soudu Earla Warrena a měla za úkol vyšetřit pozadí atentátu.

Výsledky šetření dnes velmi dobře známe. Střelec Lee Harvey Oswald podle komise spáchal atentát na vlastní pěst a o žádné širší spiknutí se nejednalo. Mnozí svědci a vyšetřovatelé však toto vyjádření považují za absurdní a Zapruderův film naznačuje, že střelců mohlo být více. Zapruderův film byl proto raději uklizen do trezoru a více nezveřejňován. Veřejně byl poprvé promítnut až v roce 1969 a v televizi se objevil v roce 1975. Dostupnost nahrávky obratem samozřejmě obnovila zájem o konspirační teorie.

Zdroj: CBS News / The Dallas Morning News / Peoria Journal Star

Mojmír Sedláček

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom