Rakousko jako bašta bikerů. Region Saalbach-Hinterglemm láká všechny příznivce adrenalinu

Region Saalbach-Hinterglemm je součástí největší bikerské oblasti v Rakousku. Adrenalin si tam tak lidé užijí nejen na zimních svazích, ale i v letních horách. Více než 90 kilometrů tras a trailů se navíc přirozeně vpíjí do rakouské přírody. Pěší výletníci se ale rozjetých bikerů nemusejí bát.

Rakouská oblast Saalbach-Hinterglemm je plná kontrastů. V propojených vesnicích trvale pobývá jen pár stovek lidí, ať už je ale zima, nebo léto, hory a lesy sem lákají návštěvníky z celého světa. Klid se mění na ruch. Ale jen na chvíli. Když člověk vyjede lanovkou na jeden z místních vrcholů, může se o samotě toulat okouzlující přírodou.

Velkým tahákem regionu jsou tratě a náročné traily pro bikery. Příznivci adrenalinu zde mají k dispozici přes 90 kilometrů tras. Bikeři s helmou a na speciálních horských kolech se mohou prohánět po trailech různých obtížností. Jejich náročnost je patrná z turistického značení.

Do hor s helmou

Lehčí traily se sestávají z prohlubní a klikatých zatáček, těžší tratě už přidávají skokánky a další adrenalinové prvky. Bikerské traily v Saalbachu-Hinterglemmu protínají lesy i úpatí kopců, jsou ale navržené tak, aby se nemíchaly s tratěmi pro cyklisty a pěší.

Síť vymazlených tras pro bikery se navíc neustále rozrůstá. „Mezi sezonami je vždy co dělat a v roce 2023 tomu není jinak. V Saalbachu-Hinterglemmu se opět usilovně pracuje na vytváření nových tratí a dalším zlepšování infrastruktury,“ uvádí se na webu regionu.

Trailové tratě, zvláště ty složitější, ale mohou být pro začátečníka nebezpečné. V oblasti se proto nachází hned několik tréninkových center, kde se lidé mohou seznámit se základními náležitostmi bikingu. Tam zjistí, kdy zatáčet. Kdy zrychlit a kdy zpomalit.

Pozor na houby

Zpomalit člověk může v horách i bez kola. Region Saalbach-Hinterglemm je protkaný hikingovými trasami. Také jejich obtížnost se liší. Zvláště, když začne pršet a vrcholy hor přikryje mlha.

V takovém případě mohou lidé využít služeb horských průvodců, kteří jim poskytnou rady o tom, jak se při procházce nezranit. Při hikingu může člověk i na lesní borůvky nebo jahody.

A samozřejmě také houby. S těmi ale pozor. Rakouské úřady jejich sběr regulují. Každý člověk si může za den odnést jen dva kilogramy hub. Kdo by chtěl zákaz porušit a vzít si z lesa třeba dvacet kilogramů hub, pravděpodobně ho stihne statisícová pokuta.

Příjemným řešením je proto zavítat v oblasti Saalbach-Hinterglemm do jedné z malebných horských chat. Často tam ostatně obsluhují Češi nebo Slováci. A houbami, guláši a dalšími pochutinami se to tam na jídelních lístcích jen hemží.

Zdroj: Autorský text

Filip Kalčák

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom