Kolikrát jde zdolat Everest? Šerpa a průvodce překonali své vlastní rekordy

Kdybychom se vás zeptali, kolikrát jste za svůj život vylezli třeba na Sněžku nebo na Praděd, málokdo by hlásil číslo vyšší, než kolik má prstů na rukou. V případě Mount Everestu je deset výstupů zcela jistě víc než dost, mnohým to ale nestačí.

Dva horolezci provázející své klienty na vrchol nejvyšší hory světa si v sezóně 2024 připsali skutečně ohromující osobní rekordy. Brit Kenton Cool si ve svých 50 letech na vrcholek Mount Everestu stoupl v neděli 12. května už po osmnácté, ještě o čtyři roky starší Šerpa Kami Rita si pohled ze střechy světa dopřál dokonce už ve 29 případech. „Prostě jde a jde... úžasný chlap!“ komentoval Nepálcův výkon americký horský vůdce Garrett Madison.

Přečtěte si také: Snášejí se mrtvá těla, vláda rozdává pytlíky na výkaly. Velký úklid na Mount Everestu je tady

Oba horolezci provázeli různé výpravy, které na vrchol 8 849 metrů vysoké hory vystoupaly přes jihovýchodní hřeben. Jde o tradiční cestu, kterou ke svému prvovýstupu 29. května 1953 zvolili i Novozélanďan Edmund Hillary a Šerpa Tenzing Norgay.

Když je někdo instituce

Kami Rita poprvé vystoupal na Mount Everest v roce 1994 a pokračoval v tom každoročně s výjimkou tří let, kdy nepálské úřady z různých důvodů horu uzavřely. V roce 2023 Šerpa zdolal nejvyšší horu světa dokonce dvakrát a je dnes mužem s největším počtem výstupů na Mount Everest. Ženský rekord s deseti výstupy drží Šerpka Lhakpa.

Brit Kenton Cool má ve své sbírce nejvyšší vrcholy všech kontinentů (tz. Seven Summits) a na lyžích sjel ze dvou osmitisícovek. „Je základní částí průvodcovského průmyslu na Everestu. Kenton Cool je instituce,“ komentoval Britovo renomé rakouský horolezec a horský vůdce Lukas Furtenbach.

Mohlo by vás také zajímat: Česko má novou hrdinku. Čtyřletá Zara se vypravila na Mount Everest a stanovila rekord

V Nepálu leží osm ze 14 nejvyšších vrcholů světa. V roce 2023 vystoupilo na vrchol Mount Everestu více než 600 lidí, 18 z nich za to zaplatilo životem. Pro letošní sezónu, která končí v květnu 2024, úřady vydaly čtyřem desítkám expedic celkem 414 povolení k výstupu, každé za 11 000 dolarů (přes 252 000 Kč).

Zdroj: CNN, BBC

Video, které jste mohli minout: Otec popsal cestu čtyřleté holčičky do základního tábora pro výstup na Mount Everest

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom