10. dubna 2024 12:45
Adam Vala

Snášejí se mrtvá těla, vláda rozdává pytlíky na výkaly. Velký úklid na Mount Everestu je tady

Na nejvyšší hoře světa se nachází tuny odpadků. Problémem jsou i těla mrtvých horolezců.

Romantické představy o nebezpečném, náročném, ale po všech stránkách uspokojujícím dobývání nejvyšší hory světa berou za své pokaždé, když se někde objeví aktuální fotografie toho, jak to na Mount Everestu vlastně vypadá. Horolezci čekají v dlouhých frontách na to, aby dobyli vrchol hory, všude se povaluje moře odpadků, a co je vůbec nejhorší, kvůli špatným podmínkám zůstávají na místě ležet těla těch, jejichž život při snaze podívat se na svět z výšky necelých 9 kilometrů bohužel vyhasl. Nepálská armáda se proto už od roku 2019 snaží celkově neutěšený stav zlepšit a ve svém úsilí bude pokračovat i nadále.

Tuny odpadků

Jak informuje CNN, od roku 2019 se nepálské armádě v rámci akce nazvané Mountain Cleanup – neboli úklid hory – podařilo shromáždit a snést 110 tun odpadu. V roce 2024 to bude podle plánu přibližně 10 tun a především pět mrtvých těl horolezců. Ostatně, jen v roce 2023 zahynulo při snaze dobýt Everest 12 lidí, s tím, že o dalších pěti zatím nemají úřady ani pozůstalí žádné informace. Je nicméně vzhledem k okolnostem a podmínkám na místě předpokládat, že ani oni se splnění svého snu už nikdy nedočkají.

Armádní tým povede major Aditya Karki, který se spolu se svými 11 kolegy vydá do základního tábora Everestu už 14. dubna. Společně s nimi vyrazí na cestu 18 šerpů, kteří budou zajišťovat vše potřebné při snášení odpadků i mrtvých těl do hlavního města Nepálu Káthmándú. Právě přes Nepál totiž v současnosti proudí nejvíce výprav, což podtrhuje i 478 povolení k výstupu na horu vystavených v roce 2023.

Čtvrt kila exkrementů za den

Ačkoliv by se číslo povolenek zdálo bez kontextu poměrně nízké, ve skutečnosti je nutné započítat i zmíněné průvodce, které obstarávají šerpové, a hlavně další členy výprav, jako je pomocný personál nebo jednoduše větší množství horolezců, kteří využívají jediné povolení. Číslo se tak mnohokrát násobí, a to je problém už jen z pohledu výkalů. „Každý člověk vyprodukuje 250 gramů exkrementů denně a kvůli výstupu na vrchol stráví ve vyšších táborech dva týdny,“ uvedl pro CNN první viceprezident asociace Everest Summiteers Diwas Pokhrel.

Mohlo by vás zajímat: Dobyvatelům Mount Everestu dláždí cestu na vrchol mrtvoly. Nejznámější má zelené boty

Z toho důvodu proto bude horolezecká sezóna 2024 první, ve které budou muset všichni horolezci používat vládou distribuované sáčky na výkaly. Všichni, kdo se v tomto roce na horu vydají, pak budou muset také snášet odpadky z vyšších táborů a hlavně využívat sledovací čipy, které by měly pomoci při pátracích či záchranných akcích. Jde patrně o jediný způsob, jak situaci v okolí hory kontrolovat a zamezit dalšímu znečišťování, případně se pokusit zmírnit následky nečekaných situací týkajících se jednotlivých horolezců.

Zdroj: CNN, Business Standard

Video, které jste mohli minout: Česko má novou hrdinku. Čtyřletá Zara se vypravila na Mount Everest a stanovila rekord

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom