20. května 2024 15:00

Černý samuraj skutečně existoval. V Japonsku ho považovali za boha, jeho příběh má otevřený konec

Tajemný černošský bojovník se tyčil nad většinou Japonců. Někteří ho považovali za boha a je prvním cizincem, který v zemi postavení samuraje dosáhl.

Černošský samuraj, který je ústřední postavou nového dílu oblíbené herní série Assassin’s Creed, na první pohled vypadá jako trochu podivuhodná snaha tvůrců o inkluzi rasových menšin. Tak to ale není. Jasuke, takzvaný černý samuraj, totiž skutečně existoval.

K tématu: Nový Assassin's Creed v nářezovém prvním traileru: Legendární černý samuraj skutečně existoval

Pravda, moc toho o Jasukovi nevíme. Neznáme ani přesné datum jeho narození, ani skutečné jméno, a dokonce ani africkou zemi, ze které pocházel. Odborníci ale na základě dostupných informací soudí, že se narodil někdy mezi lety 1550 a 1560 v oblasti dnešního Mosambiku, Etiopie nebo Jižního Súdánu. A pravděpodobně byl už od dětství otrokem. O to kurióznější se zdá fakt, že dosáhl samurajského titulu.

Bůh nebo démon

Do Japonska Jasuke přišel s portugalskými jezuitskými misionáři. Jejich vůdce, vlivný Alessandro Valignano, ho koupil od otrokářů a udělal si z něj bodyguarda. Poprask, který v zemi vycházejícího slunce Jasukeho vzezření vyvolalo, si dnes jen těžko dokážeme představit.

Jeho pleť byla dle dobových záznamů „černá jako uhel“. Se svou výškou 188 centimetrů se nad drobné Japonce tyčil jako hora. Když ho v Kjótu v roce 1581 poprvé spatřil daimjó (japonský vysoký šlechtic, pozn. aut.) jménem Nobunaga Oda, měl za to, že se dívá na démona nebo na boha. Japonsko bylo tehdy velice izolovanou zemí a drtivá většina Japonců černocha nikdy na vlastní oči nespatřila, včetně Ody.

Když daimjó zjistil, že je Jasuke pouhý člověk, údajně se ho dokonce snažil umýt. Pak pro něj vystrojil obří hostinu a učinil z něj svého blízkého bojovníka a později samuraje. Bylo to vůbec poprvé, kdy nějaký cizinec mohl titul samuraje užívat.

Z Černého samuraje Černým róninem

Oda tím Jasukemu nedělal jen dobrodiní, byl to od něj hlavně politický tah. Spoléhal na to, že bojovník jako je Jasuke dokáže zastrašit leckterého protivníka už jen svým božsko-démonickým vzezřením. Nemluvě o legendách a pověrách, které se o něm budou vyprávět. V době zuřící občanské války se něco takového obzvlášť hodilo.

Ani legendární Černý samuraj ale Odovi nepomohl, když se proti němu vzbouřil jeden z jeho generálů. Oda spáchal seppuku, rituální sebevraždu. Jasuke jeho meč a hlavu doručil Odovu synovi, kterému dalších pár měsíců sloužil též. I ten byl ale nakonec donucen svůj život ukončit rituální sebevraždou a Jasuke se stal róninem; samurajem bez pána. Co se s ním stalo potom, už nikdo s jistotou neví, nová hra si tak může vymyslet spoustu zajímavých příběhů.

Zdroj: T. Lockley, G. Girard: African Samurai: The True Story of Yasuke, a Legendary Black Warrior in Feudal Japan, Britannica, Michigan State University

Video, které jste mohli minout: Trailer Assassin's Creed Shadows

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom